Tips Mudah Tambah Air Ketuban

Saturday, February 04, 2017

beberapa bulan lepas, wife kezen husband wasap Ainul tanya pasal air ketubam. Ainul memang ada juga pengalaman Ainul ketuban kurang masa pregnant kan Maryam. 4 tips ainul guna dan Alhamdulillah berjaya naikkkan air ketuban.


Bahaya tak air ketuban kurang? meh baca sini


Masalah Air Ketuban Kurang


Kekurangan air ketuban dipanggil ‘oligohidramnios’. Kadar normal air ketuban ialah dari bacaan 0.5- 2.5 liter. Air ketuban kurang biasanya merujuk kepada masalah buah pinggang bayi atau tekanan darah tinggi ibu, manakala air ketuban lebih pula biasanya disebabkan oleh masalah diabetis ibu.

Masalah air ketuban kurang ini mempunyai beberapa punca. Antaranya adalah:

1. Koyakan pada dinding air ketuban


Koyakan kecil pada dinding air ketuban menyebabkan air ketuban keluar. Koyakan ini meningkatkan risiko jangkitan pada ibu dan bayi kerana koyakan ini memberi laluan kepada bakteria untuk masuk ke kawasan air ketuban. Kadangkala,kebocoran selaput ketuban mengakibatkan lelehan air ketuban secara berterusan sedikit demi sedikit, boleh berlaku tanpa disedari dan disangka lelehan lendir faraj.

2. Masalah Placenta


Masalah pada placenta akan menyebabkan bekalan darah dan nutrien berkurangan pada bayi anda. Sekaligus menyebabkan bayi berhenti mengitar semula cecair yang dijadikan air ketuban.

3. Masalah Kesihatan Ibu Dan Bayi


Masalah kesihatan ibu seperti buah pinggang serta paru-paru janin menimbulkan masalah air ketuban yang kurang Kelainan kromosom janin juga boleh menyebabkan kurang penghasilan air ketuban ini.

4. Mengandung Kembar Dua Atau Lebih


Masalah air ketuban kurang mempunyai risiko yang tinggi sekiranya si ibu mengandung kembar dua atau lebih. Keadaan ini berlaku kerana sindrom peralihan cecair kembar kepada kembar yang lain. Air ketuban yang kurang dibentuk oleh seorang kembar,manakala seorang lagi kembar akan membentuk ar ketuban yang banyak.

Risiko Kekurangan Air Ketuban (Oligohydramnios)


  1. Tali pusat terhimpit dan berkemungkinan janin lemas akibat gangguan aliran darah dan oksigen daripada ibu kepadanya.
  2. Penyempitan ruang dalam rahim boleh mengganggu pembentukan paru-paru, menyebabkan kecacatan pada anggota kaki serta kedudukan janin tidak normal.
  3. Kelahiran pramatang dan komplikasi berkaitannya boleh berlalu seperti kesukaran pernafasan dan pendarahan otak
  4. Kematian bayi sebelum dilahir (mati dalam kandungan).

Jadi tak boleh main main ye kalau air ketuban kurang tau.

Berbalik pada cite wife kezen husband tu. Dia tanyakan apa vitamin yang boleh naikkan air ketuban kawan dia. dah tahap kritikal.


Selain 4 tips tu, vitamin antara benda yang Ainul memang tak skip makan.  Ainul yakin bila badan kita cukup lengkap nutrisi, zat nutrien insyaALLAH takde masalah kesihatan

Alhamdulillah feedback dari wife kezen cakap lepas je ambil vitamin ni air ketuban makin naik. Alhamdulillah kuasa ALLAH.kita usaha selagi terdaya



Apa vitamin yang Ainul cadangkan? Hanya 2 vitamin ni je.. ESP & Vitamin C



2 vitamin ni memang bagus ambil masa pregnant. Ainul sendiri ambil dari 1st trimester sampai bersalin, berpantang & menyusu. Badan jadi cergas bertenaga, kalau demam cepat lega.

Kepada kawan kawan yang ada masalah air ketuban kurang ni boleh la cuba. Jangan takut sebab 2 vitamin ni memang 100% semulajadi, ada klinikal test dan Ainul sendiri dah makan sejak 2011. means dah 6 tahun makan Shaklee.

Kalau nak cuba boleh contact Ainul di 013-3612717 ye. TQ

LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments

  1. bagus artikel ni. risau kalau air ketuban kurang sebab risiko untuk bersalin caesar lagi tinggi

    ReplyDelete