DARAH NIFAS TAK KELUAR HABIS PUNCA MEROYAN

Saturday, February 11, 2017

Sekiranya darah bantal tidak keluar dengan sempurna, bahagian sulit akan berbau busuk.





Bau itu tidak dapat diatasi walaupun dicuci dengan apa cara sekalipun. Ini kerana darah busuk yang berbau sperti bangkai masih tertinggal dan melekat atau tersangkut seperti ketulan kecil atau besar di dalam lapisan tisu rahim (endometrium).

Keadaan tersebut mungkin menjadi punca pengeluaran haid yang tidak teratur atau tidak lawas. Bahkan, sekiranya berlarutan sepanjang tempoh pantang bersalin, darah busuk itu akan menjadi punca sakit kepala, kemurungan dan seterusnya membawa kepada sakit angin meroyan, angin kotor dari rahim atau disebut juga sebagai mother's blues.


1. VIVIX


ini juga pengalaman saya minum vivix masa pantang. Darah nifas keluar ketulan merah hitam seebsar tauhu. eee memang geli masa tu.

Cite kat mak & akak mengurut . diaorang cakap bagus itu lah " ibu meroyan " wajib keluar masa pantang.


2. B COMPLEX



Bila dalam pantang kita senang stress. Badan masih belum sihat sepenuhnya, baby kerap bangun nages. Ada masa baby nanges tak kira masa. Baby susu tak mau, nak kata kembung perut bukan. Nak dukung je.

jadi vitamin B complex sangat membantu. Vitamin B5~Asid Pantothenic memainkan peranan yang penting dalam melegakan tekanan/ stress. dikenali sebagai "vitamin anti-tekanan,".

Penting untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan yang dihasilkan dalam kelenjar adrenal, menurut University of Maryland Medical Center. Vitamin B kompleks boleh membantu memulihkan kelenjar adrenal daripada stress.


3. OSTEMATRIX



Korang tahu tak kalsium penting untuk relax kan otot kita. bila stress otot saraf semua tegang. Sebab itu Ostematrix penting ketika berpantang

Antara fungsi Ostematrix adalah :-

Meringankan stress- ianya membantu mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, menggalakkan tidur yang selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Ia juga membantu memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

Selain untk stress, OSTEMATRIX bagus untuk sembelit. Kalau nak membuang pun terseksa.. lagi boleh meroyan tau


4. Vitamin C



Dalam pantang mesti nak luka koyak,jahit cepat sembuhkan. Menahan sakit luka tu yang buat kita bertambah stress. nak duduk sakit, nak jalan sakit.

sebab ini vitamin C sangat penting.
- Vitamin C membantu membaik pulih sel tisu yang telah rosak selepas bersalin.
- Bertindak merangsang pembentukan kolagen untuk mencantikkan kulit.
- Selain itu, pengambilan vitamin ini penting untuk meningkatkan tahap imunisasi, mengelakkan ibu daripada terkena jangkitan demam dan selesema.


5. Vitalea



Masa proses melahirkan, kita akan kelhilangan banyak darah. Jadi masa berpantang adalah masa untuk pulihkan darah yang hilang. kena makan benda yang berkhasiat, cukup zat . Kalau darah tak cukup mula la pening, nak muntah.

Zat Besi sangat diperlukan oleh tubuh bagi menghasilkan sel darah merah, bagi menggantikan kehilangan darah semasa proses kelahiran- Ibu-ibu yang kekurangan vitamin ini akan kelihatan pucat, letih dan tidak bermaya.

VITALEA ni bagus mengelakkan si ibu berasa letih dan kelesuan yang berpanjangan.


6. ESP


Protein memang bagus proses bina semula tisu tisu yang rosak. Ramai yang tidak tahu, pengambilan protein yang mencukupi dengan asid amino yang lengkap membantu dalam penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat kuku yang elok serta penghasilan susu ibu dengan kadar lebih cepat dan anak akan kenyang bila menyusu dan tidak meragam.

Jadi bila anak kenyang, susu cukup kita pun dapat tidur lena, berehat , memanjakan diri semasa berpantang


7. Alfalfa


Membuang angin dalam badan dan Memulihkan urat selepas bersalin

Set berpantang lengkap ini paling TERBAIK membantu ibu berpantang sihat dalaman dan luaran.

Meroyan bukan benda yang yang kita buat buat dan jika tidak dikawal , dijaga dari dalaman ianya akan membawa bahaya.

kita sudah berkorban 9 bulan mengandung, berbelas jam dalam bilik bersalin, menahan sakit contraction, sakit kena gunting, kena jahit.

Kalau kita boleh minta wang hantaran puluh ribu maka kita WAJIB minta set berpantang bersalin yang TERBAIK untuk diri kita sendiri.

Berpantang kena superb ohsemmm .. baru la badan pun boleh makin vogue walaupun anak 5















AinulMustafa
0133612717
Pengedar Shaklee Shah Alam
www.ainulmustafa.com







LAGI ARTIKEL MENARIK

2 comments

  1. Replies
    1. betul. stress tu biasa cuma kalau dah tahap kritikal tu bahaya

      Delete