Tak Rugi Ke Resign Jadi Engineer Dan Pilih Duduk Di Rumah

Friday, January 20, 2017


Habis je belajar belum grad lagi Ainul dah dapat keje di sebuah company telekomunikasi besar kat Malaysia ni. Scholar company tu jadi memang confem dapat keje punya.

Seperti mana mana graduasi lain, excited dapat keje. Lagi excited bila dapat gaji pertama. Mula la nak beli handbag baru, make up, berangan nak beli kete itu ini.

" Bestnya keje engineer .. gaji mesti besar "

baru grad kan nak demand gaji besar pun susah. takde pengalaman. Gaji engineer tak besar mana. kalau cite memang nanges la.

Masa tu bujang.. komitment hutang takde. takde ptptn, takde kad kredit. Maka bermula la episod kumpul hutang yang pertama iaitu beli kereta. Kereta biasa biasa je. Itu je mampu. Kebetulan kerja kena selalu travel, outstation jadi kena la ada kereta sendiri.

Bila travel kena keluarkan duit sendiri dulu sebelum boleh claim. banyak tau guna duit bila travel. Kereta kena servis sebab travel sorang sorang takut kereta rosak tengah jalan.. minyak, tol, hotel.

Bila time dapat claim memang syiokk.. masyuk uolss. hampir 5 angka pun pernah. hihihi .. berganda ganda dari gaji sebenar. sebab tu ramai pulun p outstation.

Bila dah berkahwin.. Alhamdulillah rezeki dapat Arreessa. Bila ada anak kita agak berkira kira untuk keluar outstation lama. Kalau masa bujang sebulan outstation tu biasa. ni takkan nak tinggal anak sebulan. Adoii

Maka bos tukarkan jaga projek area central ni je. Duit claim pun dah tak semasyuk dulu.

Pernah jugak jual sabun beras, kain pasang.. ehmm boleh la untung pun tak seberapa. Ratus pun mcm tak pernah dapat.

Bila asyik keluar site, kadang travel jugak ke timur utara. Badan kerap penat. Bayangkan nak p keje pun ambil masa 2jam. sebabkan jam.

Susu untuk Arreessa makin drop. Badan penat giler, muka dah macam zombi. Kena la buat sesuatu kan. Terjumpa set menyusu Shaklee. Nak try la.

Alhamdulillah 1st time cuba best la pulak. susu meriah, badan cergas, masalah kulit muka makin ok.

Bila dah suka mula kongsi pengalaman makan di blog www.ainulmustafa.com

waktu tu tak fikir pun pasal side income sangat. Apa kerlass jual vitamin ni. Tapi orang asyik email, sms nak beli Shaklee.

Sehingga la Ainul dapat bonus Shaklee RM899. terkejutzzz tau. eh aku takde la p buat loan, aku takde p rumah ke rumah, aku takde contact kawan kawan beli pun. Kongsi pengalaman makan dekat blog je.

Sejak tu nampak biz shaklee boleh buat side income yang masyukk. Tak perlu sangat nak outstation demi nak extra income

Bulan Mei kami serius nak buat Shaklee betul betul.. bulan June berjaya dapat 4 angka pertana dengan Shaklee.

setahun lebih pulun giler .. berjaya dapat income 5 angka. 3 kali ganda dari gaji hakiki.

sekarang mana satu yang jadi side income ? hihihii

Perlu ke side income?

1. Bila ada anak belanja makin banyak. ini pun Arreessa takde minum susu FM. dah jimat kt situ.

2. Gaji nak dapat increment setahun sekali. itu pun berapa je weii..

3. Kita pun mesti ada kehendak kan. nak beli tudung itik RM800, raya nak beli baju cantik, mahal sikit..

Jadi side income perlu la sangat.. dapat sebulan RM500 extra pun dah banyak dapat membantu kannn

1 Jan 2017 maka genap 3 tahun saya resign sebagi engineer dan cabar diri untuk berdikari buat full time business .

Dari side income menjadi full income.. tiada yang mustahil kalau kita betul betul nak. dan berusaha nak dapatkannya..

walaupun ramai cakap business tiada masa depan tapi bagi saya masa depan kita yang corakkan.

kalau makan gaji kita kena follow sistem. Dari assistant manager kena jadi manager dulu kan. ke boleh lompat terus jadi general manager ?

Dalam business .. kita terus lompat ke tangga CEO. Maka berfikir, bertindak lah seperti seorang CEO.

Kalau ada kawan kawan yang berminat nak buat extra income, side ke behind, in front income dengan Shaklee boleh hubungi Ainul ye. Pastikan anda seorang yang NAK & BUAT. sebab ramai yang NAK tapi TAK BUAT..

AinulMustafa
0133612717









LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments