Tips Saya Atasi Alah Masa Pregnant

Friday, November 11, 2016

Pregnant kali ni badan banyak angin. Badan cepat berangin kalau lambat makan. walaupun baru sejam lepas makan nasi. huhuhu


Bila badan berangin mula la pening kepala, mual dan nak muntah.

kekasih hati peppermint ginger plus banyak membantu melegakan angin angin yang ada. lega sangattt

pernah cuba buat sendiri rebus halia dan minum airnya. rebus halia + lemon, rebus halia + madu. tapi tak se kaw bila makan PGP ni.

herba tumbuhan yang ada dalam PGP ni

1. Pokok Adas / Fennal

Ia membantu menghilangkan kembung perut, melegakan kesakitan perut dan membantu mengurangkan masalah alergi pada saluran usus. Biasnya orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk tujuan menghilangkan masalahkembung perut.

2. Cekur manis (anise)

Bagi orang Mesir Purba, mereka telah lama menggunakan cekur manis. Sebab apa? Ia dapat membantu melegakan masalah pencernaan, mengurangkan kesakitan akibat haid seperti senggugut, dan merangsangkan rembesan jus gastrik untuk pencernaan. Cekur manis juga mampu memberikan peredaran tenaga di dalam badan.

3. Daun pudina

Daun ini banyak digunakan bagi membantu proses penghadaman. Ia juga kerap digunakan untuk mengurangkan mabuk laut/darat atau morning sickness bagi ibu mengandung. Daun pudina juga dapat mengurangkan sakit gastrik, pedih hulu hati, cirit-birit termasuk mengurangkan kesan sampingan daripada kimoterapi seperti muntah dan hilang selera makan. Kerap demam? Daun ini dapat merangsang pengeluaran peluh sekaligus mengurangkan risiko demam akibat selsema dan demam lebih cepat kebah.

4. Halia

Sejak 2000 tahun lepas, orang Cina telah lama menggunakan halia untuk tujuan kesihatan dan pemakanan harian. Halia sangat baik untuk merangsang rembesan enzim Salvia supaya makanan lebih mudah dicernakan. Halia juga membantu melegakan sakit perut, mengurangkan sakit senggugut dan mengurangkan loya atau mual akibat morning sicknesss / selepas pembedahan.








Harga 1 botol RM45 je uolss. senang buka dan makan je. tak payah nak kena kopek, rebus, menunggu , tapis baru boleh minum.

cuma kena la tahan bila angin kus kus banyak keluar. hahahaha. minta ampun kat cik abam siap siap. hihihi


Selain makan peppermint, Ainul makan herbal blend. eh bukan makan tapi sapu. sapu herbal blend?




Korang jangan ingat herbal blend guna untuk sapu ruam baby je. Banyak guna herbal blend ni.

Sebelum nak tido Ainul sapukan herbal blend kat tapak kaki, betis , kat belakang tengkuk dan belakang badan. sedappp...selesa sangat. Rasa macam dimanjakan macam baby. hihihi

Kat perut pun sapu setiap kali mandi... nyahkan stretch mark buruk itu. kena jaga dari awal pregnant. Jangan tunggu perut dah besar, stretch mark dah beribu baru nak sapu.

Selain bila badan berangin.... kalau selsema, hidung tersumbat pun Ainul akan sapu dekat hidung dan dada.

kalau baca di webMD khasiat rosemary

Rosemary is used for digestion problems, including heartburn, intestinal gas (flatulence), liver and gallbladder complaints, and loss of appetite. It is also used for gout, cough, headache, high blood pressure, and reducing age-related memory loss.

rosemary antara bahan yang ada di dalam herbal blend ni tau

jadi herbal blend sesuai untuk untuk kecil elak kembung perut, elak badan berangin selain untuk ruam, gatal gatal

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments