Aktif ketika Pregnant .. Ini Cara Saya

Thursday, November 24, 2016

Asal mengandung je tergedik gedik nak panjat gunung, bukit la...

Ramai cakap masa pregnant kan maryam nampak healthy sangat.




Alhamdulillah. memang rasa sihat, bertenaga walaupun sudah 30tahun. 1st trimester tu alah teruk jugak bila dah masuk 2nd trimester tu memang sakan la berjalan sana sini.

Beza Arreessa dengan Maryam 4 tahun. Jadi bayangkan la 4 tahun baru pregnant semula. Umur pun 30 tahun. Jadi bila tahu je pregnant Ainul memang jaga betul betul. Pastikan makanan terbaik, cukup khasiat dan vitamin tak miss makan. Yelah nak harapkan nutrisi 100% dari makanan aje memang tak cukup la.


Masa pregnantkan Maryam sangat aktif berjala travel sana sini. Singapore, Brunei, Indonesia dan 1 Malaysia berjalan sakan. Boleh dikatakan setiap minggu ada je p sana sini.

Paling ingat sekali travel ke Jogja dan panjat Candi Borubodur masa pregnant 7 bulan. Tak mau lepaskan peluang bila dah sampai sana kan..

Lepas tu naik train 8jam dari Jogja ke Jakarta dengan Arreessa. Serius best. Pemandangan suasana kampung di sana cantik. tenang je.

Tahun ni Allah bagi rezeki pregnant lagi. Beza 2 tahun kali ni. ni detox Shaklee punya pasal la. hihihii . Alhamdulillah rezeki..dah tua kena beranak cepat cepat sebelum tutup buku.

Minggu lepas , Ainul dengan husband berpeluang ke special trip Shaklee ke Langkawi. Kehamilan baru 13minggu masa ni.



Antara aktiviti yang Shaklee dah aturkan adalah naik cable car dan naik boat ke Mangrove Tour

Banyak kali tour agent tu bagitau pregnant mom tidak digalakkan naik cable car dan naik boat.

Biasa la .. Ainul spesis degil.hahahha. Dah alang alang datang mesti kena cuba semua tu. walaupun nanti boleh datang je sendiri naik tapi ianya tak sama dengan pergi dengan shaklee sebagi VIP. naik dengan kawan kawan geng bas sekolah. Syiok tauuu

Naluri hati seorang ibu.. hati kata okey, pastikan makan pagi banyak banyak, makan vitamin cukup untuk membantu seharian beraktiviti

Alhamdulillah dapat merasai setiap detik best dengan kawan kawan.

Terima kasih jugak kawan kawan Nurul Hidayah Zakaria NoorAzmiah Mohamad Zeti Hafiza Zakaria Khairani Bahaudin Aynies Anies Najihah Razali yang banyak support saya, jaga saya. Dari naik kete cable, naik boat. " Ainul ok? Ainul duduk sini "

Thank u korang... sayang korang ketat ketat...

kenangan menjerit jerit dalam boat tak akan dilupakan sampai bila bila. Moment paling indah kan..



Terima kasih jugak buat Joe Labu yang izinkan saya buat benda benda ni. Jom next year kita kejar Kangkaroo pulak dengan Maryam & Arreessa.

Jadi kalau pregnant set paling saya suka mestilah set Hamil Shaklee. Wajib ambil dari saat tahu pregnant sampai bersalin dan berpantang.

Apa yang ada dalam set pregnant shaklee




1. ESP - Sumber protein untuk memastikan sel-sel bayi berkembang dengan sihat, mengurangkan rekahan kulit, membantu menghasilkan kulit yang lebih sihat berseri

2. Vitamin C – Membina saluran darah yang sihat, meransang penyerapan zat besi dan asid folik, membantu penghasilan kolagen untuk membentuk kulit dan tulang bayi, meningkatkan sistem imunisasi

3. Vita-lea - multivitamin dan multimineral lengkap dengan zat besi untuk mencegah kekurangan nutrisi. Zat besi mencegah anemia dan darah rendah. Mengandungi asid folik yang penting untuk perkembangan bayi.

4. B Complex – Mengurangkan tekanan (stres), meningkatkan fungsi saraf, mencegah kecacatan tiub neural, mengurangkan risiko kencing manis, mengurangkan risiko pra-matang

5. Ostematrix – kalisum-magnesium yang turut dilengkapi vitamin D dan mineral lain utk membantu penyerapan kalsium. Penting untuk bina dan hasilkan tulang yang kuat.

6. Omega Guard – mengandungi 70% asid lemak omega-3 (EPA & DHA). Penting untuk perkembangan otak bayi dan penglihatan awal bayi.

AinulMustafa
www.ainulmustafa.com







LAGI ARTIKEL MENARIK

2 comments

  1. ITULAH TGK KT FB MCM SEMANGAT JER PERGI BERCUTI, RUPANYA DA RAHSIA DENGAN SHAKLEE YER.. tahniah dan jaga diri sebaiknya.

    ReplyDelete
  2. Nanti saya kongsikan page ni kat gerup saya,

    ReplyDelete