Menu Detox Day 1

Monday, April 18, 2016

Hari ni dah hari ke 4 buat detox program ni. Alhamdulillah nampak bezanya. walaupun perit menghadapi sesi detox ni tapi bila nampak angka pada penimbang makin menurun jadi terus bersemangat. caiyokk!!! misi nak kurus sebelum raya. hihi

7 Hari Detox Shaklee Program


Day 1:  FIBRE
----------------------
SALAD & FRUITS Meal

Semua sayur HIJAU BERDAUN shj dan
buah sebiji (contoh epal)
Pagi Lunch makan raw
Malam mkn steam


WHY?

Untuk buang solid waste dan regulate bowel movement (sistem hadaman dan buangan badan jadi normal)


plan menu shaklee ni menag dah didesign oleh pakar diet, nutrisi jadi jangan takut efek itu ini.. efek kurus , makin sihat, cun melecun yes!!


Menu Snack pagi

A photo posted by Ainul Mustafa (@ainul_mustafa) on




Menu Lunch








Menu Dinner




A photo posted by Ainul Mustafa (@ainul_mustafa) on



~ Detox, Tak Perlu? ~



 Tubuh kita diciptakan oleh Allah SAW dgn begitu hebat. Tubuh kita ni ada mekanisma tersendiri utk mempertahankan diri sendiri, merawat diri sendiri, menyingkirkan toksin, meneutralkan radikal bebas dan sebagainya. ia mampu bekerja sendiri tanpa bantuan sebarang pemakanan extra ataupun suplemen.

Namun disebabkan kita hidup di zaman moden yg penuh dgn benda so-called teknologi... Kita terdedah kepada macam2 jenis pencemaran yg kita pun tak sedar. Tubuh kita dah tak larat nak handle toksin contohnya radikal bebas kerana banyaknya punca2 dan faktor yang menyebabkan terjadinya radikal bebas dalam tubuh kita ni.

Apatah lagi toksin2 'cari pasal' seperti asap rokok dan sebagainya. Malah corak kehidupan yang stressful memberi impak yg besar terhadal kitaran toksin dalam tubuh kita. Dan yang paling utama, diet kita harini banyak yg dah tak seimbang. Makanan segera, makanan rapu, makanan yg diproses... Semua tu bukan saja 'mempermainkan' tubuh badan kita, tapi juga tidak membekalkan tubuh kita dgn nutrien yang sepatutnya.

Detox-lah dgn cara yg betul, agar organ2 kita dapat bekerja dgn optimum dan efektif.


nak join projek detox dengan saya? jommmm

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments