Diet Tinggi Protein? Wajib Baca ini

Tuesday, March 08, 2016

Dalam 100g daging yg kita makan, mungkin cuma ada 10g saja kandungan protin yg ada. Selebihnya “hampas”.




Kenapa hampas?


Sebab makanan yang kaya protin sekalipun akan hilang kandungan protin apabila dimasak. Ini kerana, protin akan musnah dalam suhu yg tinggi, lebih-lebih lagi pada suhu makanan dimasak.


Dan kalau masih ada pun sisa baki protin dalam masakan, strukturnya dah berubah kepada gumpalan-gumpalan yang sukar dihadam & diserap oleh badan. Sebab tu dah banyak makan ikan, ayam, daging pun masih terdedah kepada risiko tak cukup protin dalam badan.

Tapi, protin dalam ESP tak musnah. Kerana ia diproses pada suhu yang rendah supaya kandungan protin di dalamnya kekal berkualiti & kekal berkesan pada tubuh.

Jadi kita diet tinggi Protein atau tinggi Hampas yang penuh kolesterol dan lemak...





Info dari kevin Zahri Mengenai Diet Tinggi Protein


Fakta Menarik Diet Tinggi Protein, Rendah Karbohidrat:


Berikut ada fakta menarik tentang amalan diet tinggi protein dan karbohidrat sangat rendah yang anda mesti tahu.

  1. Berat turun cepat: Penurunan berat badan drastrik pada permulaan adalah air. Apabila anda tiba-tiba elak karbohidrat dalam diet, badan akan masuk “flush” mode untuk buang air berlebihan. Di sini anda boleh kurangkan 3-4kg pada minggi pertama (sahaja)
  2. Berat naik drastik semula: Now katakan anda amalkan diet high protein, rendah karbohidrat selama sebulan. Apabila anda kembali kepada diet yang lebih seimbang dengan nasi putih, buah-buahan etc, berat air dan nak dengan cepat semula. Kenapa? Kerana water retention banyak bergantung kepada hubungan glukosa dan insulin.
  3. Kurang lapar. Memang. Ini kerana insulin levels memang rendah dan tidak mempengarahi nafsu makan.
  4. Jangka masa panjang: Berapa lama dan boleh elak makanan berkarbohidrat seperti nasi putih, mee, bi-hun, roti dan buah?
  5. Turun air je ke? Tak jugak. Kalau lah anda betul-betul elak makanan berkarbohidrat sepertimana yang disyorkan, jadi memanglah banyak kalori-kalori yang dikurangkan. Mungkin dalam 600-1000kcal sehari. Jadi sudah tentu ada defisit kalori yang sememangnya kunci kepada penurunan berat badan.
  6. Ketosis dan ketones. Dengan ketidakadaan karbohidrat, badan terpaksa pecahkan lemak untuk sumber tenaga. Proses Ini dinamakan ketosis. Tenaga diperolehi daripada ketones – produk sampingan daripada ketosis.
  7. Ketones tu bahaya tak? Berdasarkan info di webMD, ketosis dikategorikan sebagai unhealthy metabolic state di mana ketones boleh merosakan fungsi organ dan menjadi pencetus kepada penyakit seperti gout (uric acid tinggi), kidney stones or kegagalan ginjal (kidney). Ketones juga kurangkan nafsu makan, membuatkan rasa mual dan punca nafas mulut berbau.
  8. Bahaya Lain? Pengambilan protein berlebihan memberi tekanan kepada fungsi ginjal (kidneys) badan. Lebih protein tingkatkan kerja ginjal dan sudah tentu lebih wear-n-tear akan berlaku kalau ia berteruskan untuk jangka masa berpanjangan.
  9. Tapi berapa gram protein yang dikategorikan sebagai “tinggi”? Itu bergantung. Diet seimbang pesan 30% pengambilan kalori seharian. Formula lain mengatakan 0.7-1g protein untuk setiap pound (lb) berat badan.
  10. Berapa gram pulak dikategorikan sebagai “rendah karbohidrat”? Sesetengah diet tinggi protein popular tidak membenarkan lebih 20g karbohidrat sehari. 20g karbohidrat bersamaan dengan 2x potong roti atau 4x paket gula meja kecil.


Kenapa saya memilih ESP sebagai Protein Untuk Diet


ESP Shaklee mempunyai GI sebanyak 39 sahaja! Rendah kan. Kajian menunjukkan makanan yang mempunyai Indeks Glisemik (GI) rendah dapat mengurangkan rasa lapar dengan cepat. Kalau lepas minum ESP Shaklee rasa kenyang je. Jadi ianya sesuai dijadikan sebagai ‘meal replacement’.



Jumlah kalori setiap hidangan (3 sudu besar) bagi ESP Shaklee hanyalah 105 kcal sahaja. Bayangkan jika biasanya kita mengambil nasi lemak sebagai makan pagi. Nasi lemak mempunyai 389.5 kcal. Satu hidangan ESP Shaklee hanyalah 105 kcal, lebih kurang 1/3 daripada nilai kalori nasi lemak. Tak kenyang kalau minum ESP Shaklee saja semasa makan pagi? OK. 

Boleh minum ESP dan makan dua keping roti. Kalori 2 keping roti biasanya lebih kurang 140-150 kcal. Kalau dicampurkan kedua-dua kalori ESP dan roti, kalorinya masih rendah berbanding nasi lemak. Jadi tukar makan pagi kita dengan ESP Shaklee!

Makanan yang mempunyai GI yang rendah dapat meningkatkan rasa kenyang berbanding makanan yang mempunyai Indeks Glisemik (GI) tinggi. Nasi adalah contoh makanan yang mempunyai GI tinggi. Betul, kalau makan nasi kita akan kenyang. Tapi jika kita makan makanan yang mempunyai GI rendah, tempoh kenyang itu lebih lama. Mengambil 3 sudu besar ESP Shaklee setiap hari kita akan berasa lebih kenyang berbanding makan nasi tau. Jadi ESP Shaklee dapat kuruskan badan!


Para penyelidik di Fakulti Biologi, Universiti Copenhagen telah mengesahkan bahawa kebanyakan penasihat kesihatan (berat badan) mendakwa bahawa: makan dengan diet yang tinggi protein dan sedikit kalori kanji(rendah GI) dapat membantu mengurangkan berat badan. -Zestfulness

Ainul suka akan product Shaklee ni sebab Shaklee ada saintis, doctor , pakar pemakanan, pakar nutrisi yang buat kajian. Kiranya ESP atau mana mana product Shaklee ni bukan dibuat sebarangan tau. Memang ada klinikal test, ujikaji oleh orang yang pakar dalam bidang mereka. 




Betul ke Berkesan ESP ni?


Ainul mula ambil ESP sejak 2012. Asalnya untuk milkbooster kan Arreessa. Badan pun asyik penat je. Keluar seawal pagi 6.30pagi jadi pukul 4,5 pagi dah kena bangun. Hadap traffic jam lagi. Adoiii!! kadang kadang kena travel ke utara, selatan, timur untuk ke site tapak projek. Balik rumah pukul 8 malam tu paling awal la. Pernah bekerja sampai 4 pagi tau uolss.. huhuhuhuhuuu

Alhamdulillah supplement Shaklee banyak membantu badan cergas bertenaga. At least takde la letih, lesu sangat. Balik rumah nak melayan suami, anak lagi. Kita pun nak juga layan diri sendiri tengok tv, main FB jugak kan...

Paling suka ESP banyak membantu muka, parut jerawat Ainul. Sekarang muka takde la flawless macam artis korea. Tapi nampak perubahan yang sangat berbeza.

InsyaALLAH bila konsistent berat badan susah nak naik mendadak. Kalau naik 2-3kg, insyaALLAH senang turun balik. Kenapa? Sebab leucine dalam ESP ni bantu bina otot. bila otot cukup dalam badan kita lemak senang terbakar. Kebanyakkan kita kalau diet protein tinggi tapi tak ambil ESP, otot tak cukup. bila tak makan nasi berat turun. padahal otot kita yang mengecut. bukan lemak yang terbakar. Bila makan nasi berat naik mendadak dengan cepat. Biasakan benda ni.


Dapatkan ESP melalui saya yang merupakan Shaklee Certified Product Trainer Yang diiktiraf oleh Shaklee


Special Mac ini Beli 2 Tin ESP dengan Discount 5 %



SMS/whatsapp ke 013-3612717 atau email ainulfadzilah@gmail.com






LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments