Musim Denggi

Tuesday, February 02, 2016


Bila tiba musim panas, kes denggi juga makin banyak kita dengar kan. Di area Shah Alam ni pun dah mula dengar kes denggi.  Setiap petang pun fogging dilakukan. 

Paling menakutkan nyamuk aedes ni juga membawa virus zika. Menakutkan lagi virus ni menyerang bayi dalam kandungan. Ainul terbaca 1 viral di facebook dilarang mengandung sehingga 2018. 


Setakat ini masih belum ada kes di Malaysia tapi tadi terdengar dalam radio virus zika sudah sampai di Sumatera. Ya ALLAH takutnya. Virus ni benda yang susah nak nampak dan secara senyap membunuh kita. 


Info sikit pasal denggi 


Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).

Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya.

Bagaimanakah untuk mengetahui saya berkemungkinan menghidap demam denggi?

Pesakit akan mengalami tanda-tanda dan gejala selepas 5-6 hari gigitan nyamuk seperti:

  1. Demam panas
  2. Sakit kepala
  3. Sakit tulang belakang
  4. Sakit sendi-sendi
  5. Loya dan muntah-muntah
  6. Sakit biji mata
  7. Ruam

kalau korang ada tanda tanda ni cepat la ke hospital ye. kadang kadang check darah biasa tak dapat kesan kena denggi. Kena check yang keseluruhan , yang betul details baru dapat detect

Vivix 



  • Menggalakkan kesihatan keseluruhan 
  • Meningkatkan tahap imunisasi 
  • Memperbaiki sel,menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA 


Performance drink


  • Membantu menstabilkan cecair dalam badan.
  • Memberi tenaga dan daya ketahanan fizikal 
  • Meningkatkan daya ketahanan badan 
  • Mencegah penyah-hidratan 


Nutriferon 


  • Pengambilan Nutriferon juga adalah penting kerana Nutriferon adalah ‘immune booster’ yang meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh bagi melawan penyakit. 
  • Nutriferon adalah dipatenkan eksklusif satu-satunya interferon semulajadi didunia, malah formula yang digunakan juga adalah selamat, semulajadi, tulin dan berkesan. 
  • Sekiranya anda mempunyai masalah seperti selalu demam, kerap diserang selsema, alahan, asma dan antibodi lemah, anda sangat disyorkan untuk mengambil Nutriferon untuk menguatkan imunisasi tubuh melawan penyakit. 





Betul ke vitamin ini dapat membantu pesakit denggi? Jom dengar penerangan Pakar Nutrisi mengenai nutrisi yang perlu pesakit denggi ambil bagi membantu proses penyembuhan







Penghantaran terus secara percuma ke area Shah Alam, Subang, PJ. atau mana mana hospital berdekatan seperti DEMC, KPJ, Hospital Shah Alam, Hospital Klang 



Semoga ianya dapat membantu kembalikan senyuman orang tersayang kita. Amin!!!












LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments