Cadangan Kerja Part Time Untuk pelajar IPTA

Wednesday, January 13, 2016


Isu viral semasa mengenai pelajar IPTA yang mengalami pecah usus kerana tak makan sebab takde duit. Isu pelajar IPTA takde duit ni bukan la baru. Zaman Ainul dulu pun ada juga kawan kawan yang takde duit sebab scholar kena tarik jadi final year takde duit langsung. Apa yang dia buat? Dia buat keje keje part time. Bukan duduk mengharapkan nasi turun dari langit. Islam pun suruh kita usaha kan.  Sebenarnya itu satu percubaan untuk adik adik sebelum masuk dunia pekerjaan. Lagi mencabar tau. jangan ingat dah keje gaji masuk tiap bulan serba cukup , hidup senang. Takde dikkk.. Bersiap sedia la. Lagi lagi masa tu la sibuk nak beli kereta baru, rumah baru, hutang sana sini. Tolak itu ini negatif je tinggal duit gaji ko. 





Nak cadangkan keje part time yang korang boleh buat tanpa perlu keluar bilik rumah pun. zaman sekarang kami pun boleh bekerja dari rumah maka korang pun boleh. Gunakan semua medium sosial media yang ada. Dari main facebook, IG bergosip, viralkan itu ini baik la berbuat sesuatu yang boleh mendatangkan pendapatan untuk siapa? diri korang sendiri la


1. Servis Format PC, Laptop


Ramai biasa buat benda ni kan. Kalau dekat kedai luar ni charge nak format sahaja RM50. So why not korang buat perkidmatan format pc, laptop dengan harga RM10-RM30. Offer juga bukan untuk student sahaja tetapi orang luar. Orang yang dah bekerja kalau boleh nak jimat la kan. Boleh promote servis korang dekat group , group di facebook. 


2.  Design


Mana mana budak budak architecture or design tu dah ada bakat kan jadi gunakan. Buat servis design. Design poster ke, design header blog ke. Jangan tak tahu ada kawan akak architect bekerja dari rumah je. Siap masuk TV, majalah lagi. Banyak company suka orang yang freelance ni sebab lagi murah. 


3. Upah Jahit Manik


Kepada yang hebat dalam menjahit tu. Cuba p butik butik yang nak ambil upah jahit manik. Sambil korang melayan tv tu pun boleh buat kan. Jangan la tamak ambil banyak banyak. ikut kemampuan. Kang sibuk nak kejar jahit banyak banyak sampai terabai kelas, buat assignment pulak. Ingat pengurusan masa sangat penting.


4. Tolong lecturer


Minta la kerja kat lecturer. Upah menaip tesis or research lecturer ke. Tolong ambil anak lecturer dekat sekolah ke. Apa apa je la. Janji korang bekerja. Bukan meminta duit je. 


5. Ajar anak jiran Mengaji or tuition 


Mana mana student  yang duduk rumah sewa tu cuma la offer jiran jiran untuk ajar mengaji, tuition anak anak mereka. Spend sejam setiap malam dah cukup. mengaji ajar iqra dah cukup.  tuition pun tak perlu tamak ambil banyak subjek. Selalu anak anak lemah matematik, sains. ajar 2 subjek ni sudah. ala matematik budak budak celah gigi je kan. 


6. Dropship


Kebanyakkan di facebook, instagram akan ada offer untuk buat business dropship. Korang tak perlu simpan stok, modal besar pun. dapatkan customer sahaja. komisyen akan dapat berdasarkan berapa rammai customer yang korang dapat.


Ini beberapa cadangan sahaja. Ada banyak lagi yang korang boleh buat. be creative.  Berusaha insyaALLAH rezeki ada dimana mana. 




Mahu tak jadi seperti mereka ini?




Income seorang coordinator RM7k-8k mlah ada coordinator yang mencecah RM12k sebulan.

baru umur 23-24tahun kalau fresh grad income nak dapat RM5k pun susah tau.

dengan business Shaklee tiada yang mustahil kalau kita usaha dapatkan nya.

Kalau nak tahu salah seorang ini adalah anak CEO syarikat GLC terkenal tau. 




Saya adalah seorang ex jurutera company GLC dan husband adalah student PHD jurusan engineering. Kami sudah 4 tahun dalam business ini dan 2 tahun full time bekerja dari rumah dengan income 4-5 kali ganda dari gaji seorang senior engineer


Start your own Shaklee Business here and email me at ainulfadzilah@gmail.com to set up your first call with me so I can get you started. Let’s do this!! :)

Ainul Mustafa
Founder of Chromatic team


atau anda mahu bekerja di butik?




Sila hubungi mereka 

Kami sedang mencari Boutique Assistants ( 2 ORANG SAHAJA) untuk butik fizikal pertama kami yang bakal dibuka pada awal Oktober 2016 ini!

♡ Lokasi : Bangi Gateaway
♡ Kemasukan : 15 SEPTEMBER 2016 
♡ Waktu Bekerja : 10 pagi - 10 malam
♡ Posisi : Pekerja sepenuh masa 
♡ Gaji : RM 1000 + (Komisen sehingga 10%) + Potongan KWSP


Adakah anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?
▶ Tidak tinggal solat
▶ Boleh bekerja dengan segera
▶ Rajin dan mesra pelanggan (murah senyuman)
▶ Wanita SAHAJA (Berumur 18 - 28 tahun SAHAJA)
▶ Cekap menggunakan Komputer, WhatsApp, Instagram & Facebook

Sertai keluarga kami hari ini dan bina kerjaya anda bersama kami!
Hantarkan resume anda ke yaya@mumsluv.com atau PM kami segera!

FB Mumsluv : Mumsluv 

LAGI ARTIKEL MENARIK

4 comments

  1. Betul, pelajar sekarang sangat mudah untuk akses kepada internet, jadi tak salah mereka gunakan kemudahan itu untuk mencari pendapatan sampingan. Yang penting pelajaran tidak dilupakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr dulu pun ada student bekerja sambil belajar. keje kfc, station minyak dll. skrg lebih mudah tak perlu keluar hostel pun. rajin ke tak je

      Delete
  2. Agen buat apa ye .. email eshachaa@gmail.com

    ReplyDelete