Travel Jogja : RAMAYANA BALLET AT PRAMBANAN

Wednesday, December 30, 2015

Kalau anda ke Jogjakarta pastikan korang tak lepaskan peluang menyaksikan teater Muzikal RAMAYANA BALLET PRAMBANAN

Teater Muzikal Ramayana berdasarkan sejarah Hindu epik, kisah model raja Rama telah disesuaikan untuk menjadi tarian tempatan penting, merangkumi Jawa gaya, budaya dan muzik. Walaupun cerita ini berasal dari India, versi Jawa benar-benar mewakili seni dan budaya tempatan.


Dekat area situ pun ada disediakan dinner secara buffet. Sedap sangat.  Harga buffet tu Ainul tak berapa pasti berapa. kena tanya kawan sebab dia yang belanja. hihihiiii

Makanan tradisi indonesia yang sedap. banyak pilihan dan sangat selesa. wajib try !!






Teater ni bermula dalam jam 7.30 malam dan lebih kurang 2jam la jugak persembahannya. Apapun puas hati cuma ada sedikit hujan. ianya open tau. bukan dalam dewan macam istana budaya tu


mula mula risau je Arreessa meraung bila nampak monkey tu. Nasib baik dia okey. bersama pelakon utama teater ni. kalau nak bergambar sila la bergambar sebelum masuk. Para pelakon dah siap siap stand by dah dekat luar tu. kena beratur la ye.



Cerita Ramayana ni dalam bahasa jawa. memang jawa pekat la. Ainul harus la 1 habuk pun tak faham. Bukan orang jawa dong. Saya keturunan Pattani. hihihi. Jadi sediakan synopsis yang kita boleh baca dulu jalan ceritanya. Jadi takde la blur je kan. Bila dah tahu babak 1 apa, babak ke 2 apa jadi seronok la layan teaternya




tetiba hujan lebat sekejap. Diaorang stop kan sebentar untuk mop lantai pentas. mau penari jatuh sebab licin. 




Teater yang panjang tetapi BEST. Arreessa layan sampai habis. Tak nanges , takde cakap penat, bosan ke apa. Sampai sekarang dia dok bercerita pasal teater ni. Ada monkey menari la mama..


Harga tiket teater Ramayana Ballet 

VIP: Rp 375,000 – red (in front of special) – indoor theatre doesn’t have VIP class.
Special / Khusus: Rp 275,000 – green
Class I: Rp 200,000 – blue
Class II: Rp 125,000 – yellow


untuk tempahan korang boleh book di sini >> http://discoveryourindonesia.com/ramayana-ballet-prambanan/

























LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan, saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami ialah company pelanjongan khususnya pakej pelancongan Jogja. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan. Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan service memuaskan kerana kami handle langsung dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan sila whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.(FREE).

    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (31-50 seater) dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian. Bole ambik pakej fullboard, ground (tanpa hotel), atau pakej tanpa makan, semua kami sesuaikan keinginan Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Lepas itu kita pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Lepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat persiapan tour esok hari.
    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.
    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari:
    RM 599 (2-5 pax)
    RM 421 (6-11 pax)
    RM 379 (12-17 pax)
    RM 333 (18-33 pax)

    All package types include:
    Private Car AC (All new Avanza /Livina /Jazz /Xenia /Innova for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 18-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    Hotels 3 nights *2
    Driver
    Driver Meals
    Parking fees
    Tour guide (by request)
    Entrance ticket’s stated in itinerary
    Dinner and lunch based itinerary
    Documentation (by request)

    Exclude:
    Airport taxes
    Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    Additional menu for dinner / lunch (if included)
    Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassallamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete