Rahsia Suri Rumah Berjaya Menjana Pendapatan 5 Angka Dari Rumah

Saturday, October 31, 2015


Saya bangga menjadi seorang suri rumah dan pada masa yang sama saya bekerja dari rumah. Saya pernah bekerja 6 tahun di TM sebagai seorang Jurutera .

Jarak antara rumah dengan pejabat agak jauh. Takde la jauh sangat cuma di KL ni traffic jam bila teruk perjalanan 20minit boleh jadi 2jam. Ye saya sendiri pernah stuck di jalan raya selama 2 jam. Setiap pagi perlu keluar 6.30pagi baru boleh sampai ke office sebelum jam 8.30 pagi dan sampai balik rumah jam 8malam. Bila ada meeting sampai jam 10-11 malam. Itu kehidupan yang saya mahu 20 tahun lagi ? saya tiada pilihan sebab saya ada banyak hutang. Husband saya masih belajar PHD. 

Kerja sebagai  engineer memerlukan saya ke site, tapak projek selalu. Selalunya di luar KL. dan ianya mengambil masa kadang kadang seminggu. kesian Arreessa selalu kena tinggal. Kadang kadang terpaksa bawa bersama sebab saya menyusukan dia. stok ebm sayang nak guna takut tak cukup masa pergi kerja. 


Kerja engineer orang dengar macam best, gaji besar. Sebenarnya tidak pun. Hidup di KL bukan mudah. Rumah perlu dibayar RM1500 ( saya beli rumah ini pada 2009 ) , parking di office sekali masuk sahaja RM7 , sekali makan RM10 ( breakfast, lunch selalu dalam RM20 sehari ) , tol ke office sehari dalam RM2.20 sehari , minyak kereta 


Boleh dikatakan perbelanjaan sehari RM50. Belum masuk nursery anak, perbelanjaan rumah, bayar hutang sana sini. Belum masuk gaji seterusnya sudah mengeluh bila gaji nak masuk. Nak bagi mak ayah pun berkira kira. nak bayar zakat pun nak paling min 0.25% 


Zaman sekarang kita perlu ada extra income. suka atau tidak , pandai ke tak kita kena buat. kalau kita rasa kita nak menikmati kehidupan, beri mak ayah lebih, zakat lebih 

Bermula dengan vitamin Lecithin, saya akhirnya menjadi ahli Shaklee. Ahli makan sendiri je tau. Saya taknak buat business Shaklee pun sebab saya takut jadi macam kes MLM yang saya pernah join dulu. Labur puluh ribu lepas tu kena cari orang labur lagi puluh ribu. Maybe salah saya tak ikut cakap upline buat betul betul. Akhirnya saya keluar dari MLM itu. 

Bila makan Shaklee ni, saya rasa shaklee effect nya. Boleh baca kisah saya, lecithin dan turun 4kg seminggu 

Bila makan start berkongsi di blog. Tak sangka ramai kawan kawan di blog order. dan itu la titik tolak permulaan kerjaya baru saya di Shaklee. Hasil sharing di blog saya berjaya mendapat income dari Shaklee RM800++ . Itu la permulaan saya serius buat Shaklee. Dan sebulan saya serius saya berjaya mendapat 4 angka dengan Shaklee

Setahun lebih saya pulun buat Shaklee betul betul dan ianya tidak mengganggu saya walaupun saya buat ianya secara part time sahaja. Business Shaklee yang sangat sesuai untuk mereka yang ingin buat ianya sebagai extra income

Pada 1 Jan 2014, Alhamdulillah saya membuat keputusan untuk resign sebagai engineer dan focus pada business Shaklee saya.  Alhamdulillah masa saya resign income Shaklee saya sudah mencecah 5 angka. 3 kali ganda dari gaji enginner tau. Kalau nak income macam tu di office maybe kena tunggu umur pun 40an. Bila serius buat business sebelum 30 tahun saya sudah rasa 


Yang saya nak tekankan di sini, bukan income sangat pun menjadi motivasi untuk saya buat Shaklee.

Tapi kemanisan merasa hidup ni tak mendatar. Sentiasa ada cabaran.Sentiasa ada benda yang nak dibuat. Sentiasa ada benda baru untuk dipelajari. Best buat Shaklee juga saya boleh bantu ramai orang lebih sihat, dapat extra income. Kepuasan yang best sangat.

Bergelar suri rumah bukan hanya goyang kaki harap gaji suami. Tetapi kita boleh ada income sendiri malah lebih dari makan gaji. Ramai cakap susah nak buat, tiada pilihan terpaksa bekerja makan gaji. Pilihan ada di tangan kita. Kita yang memilih untuk bekerja makan gaji kan. Majoriti sebab makan gaji lebih selamat, terjamin. Sebab itu la kita terpaksa ikut bila gaji nak masuk, berapa majikan nak bayar kita

Bekerja sendiri kita tentukan income kita. Kita kerja kuat, insyaALLAH banyak kita dapat. Kalau makan gaji increment setahun sekali. Itu pun tak sampai seribu pun. Buat business setiap bulan ada increment. Nak increment berapa? beribu, 2 ribu .kita usahakan.


Bekerja dari rumah, bekerja sendiri bukanlah sesuatu yang mudah. petik jari , guling guling dengan anak duit masuk. Tipu la tu. Banyak benda kena korbankan. Tetapi yang BEST kita tentukan masa kita. Kita nak tidur pukul berapa, nak keluar makan bila. Nak bercuti pun tak perlu apply cuti. Kita la bos dan kita la kuli.


3 Tahun dalam Business ini dan Ainul yakin business Shaklee paling mudah dan tidak memerlukan modal yang besar. Sangat sesuai untuk mereka yang ingin tambah pendapatan tetapi tiada modal. 

Product Shaklee yang sesuai untuk semua golongan. Dari anak dalam rahim sehingga warga tua. 

Anda berminat nak join business Shaklee dengan saya ?

InsyaALLAH saya akan coach anda sehingga berjaya dengan syarat anda sendiri mahu berjaya dan berusaha.




Hubungi Saya sekarang !!!

Ainul Mustafa
SMS/whatsapp  : 013-3612717
email : ainulfadzilah@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/ainul.mustafa
























LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments