Kurus selepas bersalin.. susah tau !!!

Thursday, July 30, 2015

Ramai yang cakap selepas bersalin badan cepat kurus. Betul juga terutama dalam pantang. Tetapi lepas pantang nak maintain berat badan sangat la susah tau. Dalam pantang kita jaga makan, pakai bengkung, bertungku.. Makan pun sikit je. kalau ikut patang orang dulu dulu nasi tak boleh tambah. sebab tu la sonang kurus.

Namun begitu bukan semua orang dalam pantang akan cepat berat turun. Macam Ainul sendiri masa berpantangkan Arreessa , habis pantang pun berat tak turun sama macam sebelum pregnant. korang macammana? maybe sebab lambat makan jamu kot. Arreessa jaundice teruk sampai habis pantang.huhuu

nak throwback balik kisah kehidupan mak beranak dua ni. Baru anak 2 badan dah macam anak 10..huhuhu .. sangat jeles dengan orang yang anak 5 tapi body tetap maintain macam anak dara. tak penting kurus..janji anak anak sihat, berjaya. tapi nak kurus cantik demi suami. nak kan keyakinan diri. cantik untuk diri sendiri. siapa yang tak suka cantik.


Menyusukan anak membakar kalori

1 oz susu ibu yang dihasilkan memerlukan 20 kalori. Jadi jika anda mengepam 20 oz sehari, bermakna 400 kalori tambahan diperlukan untuk menyusu bayi anda. Kalau anda pam 30 oz sehari, bermakna 600 kaloridiperlukan, dan seterusnya.


1 oz = 20 kcal

Semakin banyak susu terhasil, semakin banyaklah kalori yang digunakan. Jika anda pam susu sebanyak25 oz sehari, kalori yang terbakar adalah bersamaan dengan anda berlari sejauh 8km setiap hari. Sebab tu lah anda akan rasa lapar giler setiap kali selepas menyusu.

Adakah kalori yang masuk sama atau lebih kurang dari kalori yang keluar? hahahaaa!! itu yang ramai mengeluh menyusukan badan dah la cepat lapar jadi kita pun makan..makan ..dan makan.. hasilnya badan makin naik. alaaa takpa aku menyusukan anak. 

Itu la yang dihadapi oleh Ainul selepas bersalinkan Arreessa. Lapar je makan. janji kenyang dan susu tak merundum. Bila Arreessa dah masuk setahun.. Badan Ainul serius takut nak tengok. Tak percaya?


macam makcik makcik je kan.. padahal umur belum 30tahun tau. gemuk. giler rasanya time ni. huhu


Bersenam

Ainul bukan kategori orang yang suka berjogging. Ainul lebih suka main badminton ke aerobik ke. Bila bekerja balik pun lewat petang mula la malas. Respect la pada yang suka p gym walaupun dah beranak pinak. 

bersenam ni boleh je buat dekat rumah. Korang buat tak? Ainul pernah juga buat tapi boleh kira la berapa kali.

cara aktifkan badan di rumah ni adalah buat keje keje rumah. mop lantai, sapu sampah, dukung anak anak. sambil baring tengok tv tu buat sit up . 


Pemakanan


Ainul tak pernah diet. dan akibatnya badan makin gemuk dan gemuk. Gambar ni saat saat paling tembam Ainul rasa, Macam oranng mengandung 8 bulan. Mengandungkan Maryam pun takde la tembam macam tu




Pemakanan paling penting. walaupun tak diet tetapi pilih la pemakanan yang baik, berkhasiat. Kurangkan makan benda benda yang berminyak. Makan banyak buah, sayur dan minum air masak. walaupun ianya klise tetapi itu la hakikatnya kan

Alhamdulillah bila konsistent jaga makan tapi tetap makan nasi 3 kali sehari.. minum teh tarik.. digabungkan bersama set kurus mini pack ni, hasilnya Alhamdulillah berat masih lagi boleh maintain selepas bersalinkan anak ke dua


Saya selepas setahun melahirkan Ariana Maryam. Berbeza tak selepas setahun melahirkan Arreeessa







Happy sangat.. Susu makin banyak .Alhamdulillah masih menyusukan Maryam 1 tahun ini. Berat boleh lagi maintain. Makin awet muda tak? hehehee

Korang nilai la sendiri ye.

Kepada yang berminat nak menurunkan berat badan tetapi masa yang sama nak pastikan susu ibu tetap meriah boleh la menghubungi Ainul di 013-3612717. insyaALLAH ainul akan guide anda. Tapi dengan syarat pembelian hanya melalui Ainul sahaja. kalau segan nak whatsapp/sms boleh email ke ainulfadzilah@gmail.com



LAGI ARTIKEL MENARIK

8 comments

  1. Jauh beza sungguh dari yang gambar sebelum ini. Saya pun macam tu juga dulu. Tapi itulah nak kurus ni kena berdisiplin kan dan konsisten. Kalau tak buat secara istiqamah, tak jadi. Boleh share apa yang membuatkan Ainul betul2 bermotivasi nak turun berat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya makan vitamin shaklee tu sebab utama sebab nak sihat. bila kita rasa kesihatan tu paling penting secara auto kita akan istiqomah. dr segi makan saya takde la diet apa sangat. makan je semua.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Good info. Untuk kesan yang lebih padat, pemakanan yang betul juga memberi sumbangan besar. Ditambah dengan workout, perghh! Boleh ke blog saya untuk info-info kekal cantik dan slim-melim.

    >>> Yang GEMUKK Nak KURUS?! <<<


    .

    ReplyDelete
  3. Saya antara yang susah turun berat walau BF. Hehehe.. tapi seriously Set Slim Shaklee sgt² membantu. Turun berkilo² gak lps konsisen. Alhamdulillh

    ReplyDelete