Haid tidak teratur tanda tidak subur dan sukar Hamil

Wednesday, April 15, 2015

Betul ke haid tidak beratur akan menyebabkan kesukaran untuk hamil ?  Kitaran haid berlaku pada purata 28 hari atau 26 hingga 35 hari. Sepatutnya setiap bulan mesti la kitaran sama la kan. Kalau tak sama tu la yang susah nak plan bila masa waktu suburnya


Ainul sendiri ada masalah haid tidak teratur sejak zaman sekolah lagi. Sebulan dua bulan tak datang tu biasa.Kalau dulu syiok la lagi lagi time bulan puasa. Tak payah ganti puasa.hihi kannnn

Bila sudah berkawin mula fikir macam-macam. Risau tak boleh pregnant.huhu





Sebenarnya haid tidak teratur pun boleh pregnant cuma kita kena cari bila waktu subur kita. 


1. SUHU BADAN 


Suhu badan akan naik sedikit pada waktu subur disebabkan oleh peningkatan hormon yang mendadak. Kalau rajin, catatla graf suhu badan setiap hari. Cara ni agak leceh dan mungkin boleh jadi tak tepat kerana sekiranya anda demam atau kurang sihat, suhu badan anda juga meningkat. 

2. LENDIRAN FARAJ 


Pada waktu-waktu subur, lendiran faraj lebih dari biasa seiiring dengan pengeluaran hormon yang meningkat. Periksa lendiran tersebut kerana biasanya ianya melekit tetapi jika hari subur ia lebih likat lagi. Kalau lendiran faraj tu melekit-lekit macam ni dan banyak dari biasa bermakna ia petanda kita subur. 


3. GUNA EVOLUTION TEST STRIP 


Menggunakan evolution test strip mungkin lebih senang dan tepat untuk mengesan hormon Luteinizing Hormon (LH) di dalam urin. Ia membantu meramal masa ovulasi dan puncak kesuburan. Keputusannya cepat dalam masa lima minit keputusannya keluar dan ketepatannya menghampiri 99%. Bentuk dan rupa test strip ini lebih kurang sama dengan test strip yang lain. 


Apa vitamin yang saya ambil untuk hamil selepas 4 tahun gagal hamil anak ke dua




GLA ni pulak sangat penting untuk kesuburan wanita. Tahukah anda, warna lendir serviks boleh memberi petanda kesuburan wanita. Lendir serviks ni lendir yang keluar selepas kita kering darah haid. GLA membantu menghasilkan lendir yang subur, iaitu lendir yang berwarna putih jernih, nipis dan stretchy. Lendir ini memudahkan sperma untuk berenang ke arah tiub fallopio.
Lagi best, lendir ini membolehkan sperma bertahan hingga 5 hari walaupun ovulasi belum bermula. Nanti bila telur mula dihasilkan, sperma boleh berenang ke arah telur dengan selamat tanpa banyak cabaran. Lendir yang tak subur adalah lendir yang tebal, coklat dan kering.
GLA turut membantu menstabilkan hormon, dan seterusnya membetulkan semula kitaran haid. Jadi kalau sesiapa yang ada masalah haid tak stabil, kejap sebulan datang, kejap 2 3 bulan, boleh lah amalkan GLA. Bila haid stabil insya-Allah mudah nak predict waktu subur


Alhamdulillah konsistent 1 tahun untuk betulkan haid supaya teratur dan sebulan konsisent makan untuk hamil 




Jika anda mahu hamil dan mencuba GLA ini dengan consultation yang betul cara makan untuk hamil sila hubungi

Ainul : 013-3612717 ( SMS/whatsapp only)

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments