7 sebab Mengapa wanita mengalami keguguran rambut?

Friday, March 06, 2015

Rambut Adalah Mahkota Wanita. Disemai & dibelai bak anak baby sulong. tapi betapa kita STRESS dah guna macam2 Shampoo tapi masih gugur.


  • setiap kali sapu nampak banyak rambut yg Gugur. Nak sedapkan hati cakap "itu rambut suami/anak2" agak mustahil sebab semua panjang2.
  • setiap kali shampoo rambut, ada aje lah 20 helai rambut yg sangkut di celah-celah jari jemari kita tuh. belum kalau shampoo dengan sikat.
  • bangun aje daripada tidur nampak punya lah banyak helaian rambut yg gugur atas bantal.satu pagi 25 helai, kalau setahun? 9,000 helai!
kalau pagi2 tengok cermin tiba2 kepala jadi BOTAK? tak ke saspen?

suami sendiri penat2 balik rumah boleh kena heart attack tau. tu belum kalau laki/bini long distance yg jarang jumpa. sekali jumpa, haa ambek kaw.


Jom tengok video ini dimana wanita ini sengsara dan rimas dengan rambut gugur. Lebih teruk bila rambut hampir BOTAK !!!!!!

Dia pun stress dengan rambut2 gugur ni. Tapi sejak amalkan apa yg dia share dalam video tu, memang kurang sangat2. kurang sebab rambut makin kuat & makin sihat bukan takat luaran saja, tapi dari dalam juga!


 from iReach HD on Vimeo.








Jadi Mengapa wanita mengalami keguguran rambut?



1. Hormon 

Kehamilan , melahirkan anak dan menopause merupakan sebab kenapa wanita mengalami keguguran rambut. Perubahan horman dan kekerapan proses ini berlaku menyumbang kepada masalah ini


2. Ubat-ubatan 

 Bagi sesetengah wanita perancang kehamilan yang boleh menjadi faktor penyumbang utama

Kesan sampingan ubatan seperti
  • Ubat Antikogulasi (warfarin)
  • Ubat merawat kanser (kemoterapi)
  • Pil perancang keluarga (kontraseptif secara oral)
  • Ubat anti-kemurungan


3. Genetik

Genetik punca  kehilangan rambut adalah lebih dikaitkan dengan lelaki tetapi wanita juga boleh mengalami corak wanita botak atau androgenetic alopecia. 


Botak mengikut corak lelaki adalah:
  • Penyebab yang biasa bagi lelaki ialah disebabkan oleh keturunan
  • Keadaan ini boleh berlaku seawal umur dua puluhan
  • Rambut mula botak di bahagian anak rambut bahagian hadapan dan atas kepala
Botak mengikut corak wanita:
  • Berlaku kepada wanita yang mempunyai kecenderungan genetik/keturunan
  • Rambut menjadi semakin nipis di seluruh kepala terutamanya di bahagian atas kepala

4. Tekanan 

kesan trauma yang teruk boleh menyebabkan reaksi yang utama di dalam badan yang menyebabkan kehilangan rambut secara tiba-tiba. Keguguran rambut yang traumatik boleh fizikal atau mental dan boleh membuat rambut anda gugur awal bulan selepas tekanan berpengalaman pada kadar yang membimbangkan – sehingga tiga ke empat ribu rambut setiap hari. 

5. Penyakit 

Gangguan kencing manis atau Tiroid, meletakkan badan di bawah tekanan dan menyumbang secara langsung kepada keguguran rambut.


6. Rambut rosak 

wanita lebih banyak melakukan sesuatu untuk rambut mereka berbanding lelaki dan beberapa rawatan harian kita ke atas rambut  boleh mempunyai kesan yang dahsyat. 

Apa sahaja yang kita lakukan mungkin menyebabkan tekanan rambut. Kesan bersih semua ini boleh menjadi kering rambut rosak yang lemah dan lebih rapuh. Rambut yang lemah adalah lebih cenderung untuk berehat dan akhirnya gugur.


7. Diet 

wanita secara umumnya diet lebih daripada lelaki dan lebih cenderung untuk melakukan Diet yang melampau untuk menurunkan berat. Diet penurunan berat badan yang melampau atau pemakanan tidak boleh menyebabkan keguguran rambut. 


Walaupun kekurangan zat besi sering dikaitkan dengan keguguran rambut berkaitan pemakanan, pelbagai kekurangan nutrien juga boleh menyebabkan penipisan rambut.











Apa vitamin yang bagus untuk kesihatan rambut, kulit kepada bukan sahaja untuk rambut tetapi terus ke akar nya




1. ESP


Kekurangan protein dalam badan adalah antara punca rambut tak sihat, gugur dan rapuh, kerana rambut dibuat daripada protein! 

2. Zinc

Membantu mempercepatkan pembentukan semula sel, pembinaan tisu dan pembaikan semual tisu yang rosak. zinc juga penting untuk maintain pengeluaran minyak di kelenjar yang melekat pada folllicle rambut, jadi rambut jadi lebih kuat.

3. B complex

Biotin dalam b-complex adalah sumber yg paling penting bagi pertumbuhan semula rambut. Biotin ni sangat MAHAL di pasaran tau. So sangat beruntung Biotin ini sudah ada dalam B Complex


kekurangan asid lemak akan menyebabkan kekeringan pada tempurung dan kulit kepala. Jika folikel rambut tak sihat maka makin senang rambut gugur



Selain vitamin kami ada juga set shampoo iaitu

1.Revitalizing Syampoo

  1. Humektan bertindak bagi melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut
  2. Sistem pembersih yang lembut dan berpaten
  3. Menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa terlalu melembapkan atau mengeringkannya.

2.Lightweight Conditioner

  1. Melicinkan dan melembapkan rambut tanpa menjadikannya terlalu melekit
  2. Mengembalikan elemen struktur supaya rambut kelihatan lebat, berkilat dan sihat
  3. Menghilangkan kesan statik agar rambut mudah digayakan dan diurus


3.Nourishing Scalp Treatment

Produk yang paling penting dalam Sistem Penjagaan Rambut ProSanté ialah Nourishing Scalp Treatment yang mengandungi tahap Scalp Health Complex eksklusif kami yang paling tinggi. 

Nourishing Scalp Treatment menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.


Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10

  • melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
  • Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
  • Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya
  • Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak




Perbezaan Shaklee

ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.


Jika anda tidak mahu botak dan suami tidak lagi membelai mahkota anda jom atasi dengan vitamin shaklee yang menjaga bukan sahaja dari luaran malahan sehingga ke akar umbi

untuk pertanyaan dan pesanan sila hubungi

Ainul Mustafa : 013-3612717

COD di Shah Alam, Puchong, Klang, Subang, Menara TM, Universiti Malaya ( UM) ,PJ


LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments