Bahaya HB Rendah Ketika Hamil

Saturday, March 21, 2015


Masa Pregnant kan Arreessa Hb Ainul paling tinggi bacaan nya 10. Asal pergi check up mesti kena bebel. Lagi lagi bila bacaan 8-9 je. Ubat konsistent makan, kerang, bayam semua makan tapi Hb still sama. Masa tu risau sangat ada thalasemia. Tapi doctor takde pulak suruh buat blood test


Paling sedih bila masa tu dah masuk 3rd trimester. Hb rendah je. Ada seorang nurse marah dan cakap " awak tahu tak anak awak boleh mati atau cacat "  Ya ALLAH....menangis saya sepanjang hari. saya pun taknak Hb rendah ni. Please la nurse cakap la sesuatu yang membina. Ye saya tahu akibatnya tapi cuma la swith perkataan negatif to positif. Mengganggu emosi tau

Makcik nurse takpa saya maaf kan awak. Maybe awak stress dan terlepas cakap. Saya faham awak sayang patient awak.

Masa pregnant kan Maryam takut jugak Hb rendah lagi. dah la umur pun dah 30tahun masa tu. 

Alhamdulillah berkat usaha dan konsistent makan vitamin hamil BEST ni HB sangat normal sampai bersalin.

Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan tahap lebih serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, berat badan bayi rendah dan meningkatnya risiko kematian ibu.

Ibu hamil dibawah mengalami Hb rendah dan dalam masa 2 minggu Hb naik mendadak. jom kita dengar kisah wanita ini yang ada HB rendah pun boleh ceria lagi.



kepada kawan kawan yang hamil tu jangan stress ok. mesti ada jalan penyelesaian. Jumpa pakar dan mereka yang ada masalah yang sama untuk berkongsi cerita




LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments