Ariana Maryam 6 bulan

Tuesday, February 03, 2015

6 January maryam sudah masuk 6 bulan. Alhamdulillah masih menyusukan dia dan sekarang boleh la mulakan solid food. Masuk je 6 bulan ainul belum terus start bagi. tunggu 2-3 hari baru la start sikit-sikit. bagi buah buahan yang lembut macam pisang. Bagi dia rasa je dulu. nanti perut terkejut pulak kan.. Elakkan nasi dulu. Awal awal ni kita mulakan dengan puree buah-buahan


Hi!! saya maryam.. sudah 6 bulan ...


Ini carrot & brokoli. Ainul rebus dan blender halus. senang je kann



Hari ni makan avocado + ebm. Feveret maryam la ni. Avocado ni tak perlu masak. Beli yang masak , potong dua dan korek isi dia. Avocado ni lembik jadi kita lenyek dengan susu ebm tadi. Rasa lemak lemak macam tu


Menu lain carrot + kentang. Yang ni maryam tak berapa makan banyak. Maybe dia batuk time ni. Tak selera kan


Paling dia suka juga pisang + kurma, avocado + kurma. Baby 6 bulan ni kita buat cair-cair pun okey. Bagi masa untuk usus dia terima makanan pejal. 

InsyaALLAH 7 bulan ni kita boleh mula dengan bubur nasi pulak

So far Arreessa & maryam ni Ainul akan masak sendiri. Elakkan Nestum sebab mahu mereka rasa makanan pertama adalah makanan yang di masak oleh ibu. 






LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments