Cabaran 30hari Blogging Day 13 : Petua orang tua bila anak selsema dan batuk

Monday, September 29, 2014

Bila anak yang berusia setahun ke atas batuk , selsema selalu ainul bagi omega guard. Alhamdulillah Arreessa pun dah pandai. Dia selsema atau demam dia sendiri yang minta omega atau nutriferon. Ainul memang elakkan ubat . kalau sudah 4hari demam tak kebah baru ainul bawa ke hospital. Bukan apa kalau boleh nak antibodi dia lawan penyakit tu dulu. kalau dah 4hari masih demam pun lebih baik la bawa jumpa doctor kan. takut melarat atau penyakit lain

Bila Maryam 2bulan ni selsema, batuk tak boleh la bagi makan ubat. Hanya susu ibu sehingga 6 bulan. Selain breastfeed apa yang ainul buat?

Ainul amalkan petua orang tua iaitu buat minyak bawang putih. Kalau google macam-macam cara tapi ini cara ainul la



1. Bakar bawang putih. 

2. lenyek atau tumbuk bawang putih tu

3. Campur dengan minyak kelapa dara. Ainul guna Tanamera. Ada lebih guna masa pregnant

4. Sapu di dada , betis, tapak kaki & belakang anak

Alhamdulillah berkurang batuk maryam.





LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments

  1. aah akak pn amalkna yg ni..alhamdulillah mujarab..

    ReplyDelete