Travel To Yogjakarta - Jakarta: Bila wanita 7bulan mendaki Candi Borobudur

Sunday, June 01, 2014

Sambungan kepada kisah travelling kita ke Yogjakarta. Kalau ke Jogja mesti kena pergi melihat candi borobudur tau. Wajib.hehehe.. candi borobudur ni dikatakan antara benda ajaib la jugak dekat dunia. dah beratus atau beribu tahun la rasanya. Masih tegak berdiri.

Perjalanan dari Hotel Ke candi borobudur ambil masa yang agak lama. Naik bas sambil melihat pemandangan kampung di sana sangat tenang. Sangat cantik. Bila dah hampir sampai nampak tanah-tanah di kawasan sana berwarna hitam.Kenapa? sebab tu la tanah gunung berapi. 



Inilah dia Candi Borobudur. Ada 7 tingkat. Bila tengok dari bawah..mak aiii boleh ke naik ni. Aku dok bawah je la. No..No.. dah datang kena naik tau. Saya 7bulan pregnant pun boleh.korang pasti boleh.Pemandangan dari atas sangat cantik.


Supermom Family ..Ahli rombongan yang sama -sama dalam travel ni. 


Tiba masa untuk mendaki..yeah!!!

TIPS: Pada yang bawa stroller anak-anak jangan risau sebab di sana ada servis untuk angkat sroller tu naik dan turun ke bawah. Bayaran dalam 100,000RP kalau tak silap. So mak ayah penat mendaki bawa badan je la ye. Memang kesian pada yang angkat stroller tu tapi itu salah satu mata pencarian mereka kan.



Mari mendaki... Kain apa tu? kain ni wajib pakai masa di pintu masuk. Nak elakkan pencopet.



3 dara pingitan..hehehehehe.. we are supergirl's sisters 

Tips: Tangga candi tu agak tinggi dan curam. Jadi sila berhati-hati ye. Pakai kasut yang sesuai dan tidak licin.

Akhirnya sampai ke puncak jaya... eh yang ni tak berapa puncak lagi. Kena naik atas sampai loceng besar tu. Dalam setiap loceng ada patung buddha dalam tu. 


Wanita hebat disebalik kejayaan mendaki Candi Borobudur. hihi.. Sampai atas pemandangan sangat cantik. Nampak hijau je




Cantik kan.. hijau dan sejuk je mata memandang


Arreessa dan babah. Arreessa super excited. Walaupun panas , berpeluh tapi dia happy.

Tips: di atas takde jual air atau makanan. jadi air mineral bawa sendiri. Kang semput mendaki ada juga air nak hilangkan dahaga



Anak-anak penat tapi happy. 


penat mendaki tapi rasa sangat puas.. pehhhh..lapo pulak.


Tips: Keluar je dari bas masa datang dan masa keluar je dari perkarangan candi, jangan terkejut sebab anda akan diserang oleh ramai penjual-penjual di sana. Sila diamkan diri je.


Tips membeli: Sila beli masa nak naik bas sebab mereka akan tawarkan harga yang lagi murah...



Lunch hari berdekatan jugak dengan Candi Borobudur tapi takde la jalan kaki.Kena naik bas..



Ini bukan zoo atau kawasan Orang Utan ye... Nama Restoran je Resto Orang Utan.hehe



Makan time.. Serius lapar bangattt.. Makanan tengah hari tu memang sedap. Licin semuanya kami bedal. 


Makan secukupnya..jangan diet diet..Amaran keras ni. 


Baca balik kisah travel Yogjakarta Day 1 



Ok kita sambungan chapter seterusnya selepas ni.....












LAGI ARTIKEL MENARIK

3 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 4D3N Tour

    Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    1st day
    11.30 – 12.00 jemput dari airport
    12.00 – 13.00 menuju local resto
    13.00 – 14.00 makan siang
    14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
    15.00 – 15.30 check in hotel
    15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
    17.00 – 18.00 pantai parangtritis
    18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
    19.00 – 20.00 makan malam
    20.00 drop hotel

    2nd day
    08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
    10.00 – 11.30 Candi Borobudur
    11.30 – 12.00 menuju local resto
    12.00 – 13.00 makan siang
    13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
    14.00 – 15.30 ulen sentalu
    15.30 – 16.00 menuju lava tour
    16.00 – 17.30 lava tour
    17.30 – 18.30 menuju local resto
    18.30 – 19.30 makan malam
    19.30 drop hotel

    3rd day
    09.30-10.00 menuju kraton
    10.00 – 11.00 kraton
    11.00 – 11.30 menuju tamansari
    11.30 – 12.30 tamansari
    12.30 – 13.30 menuju local resto
    13.30 – 14.30 makan siang
    14.30 – 15.30 menuju prambanan
    15.30 – 17.00 prambanan
    17.00 – 18.00 menuju kotagede
    18.00 – 19.00 kotagede
    19.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    4th day
    Tba drop airport


    The price includes:

    • Private Car / Minibus / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking fees
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 497

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb


    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete