Ikan Talapia Bakar Sambal

Tuesday, April 16, 2013


 Tajuk konon pandai la sangat masak. hehehhe.. Dah lama buat ni baru sempat nak update. Cara Ainul yang superrr senang giler. Jangan giler sudah :)

Bahan Utama adalah Ikan Talapian. Nak ikan lain pun boleh. Ikut selera masing-masing.jangan ikan jerung, ikan buntal sudah. Tapi ikan buntal orang cakap boleh makan. betul ke?? tak sanggup nak makan.hehe

Resepi rahsia adalah ini...... 






Beli dari kawan opis. Hanya RM7 aje.  Boleh tengok kat gambar tu kalau berminat nak beli.Contact je Jelira tu ye...



Bila buka ini la didalamnya.. Wangi je tau. Cara masak pun senang. Just campurkan sikit atau semua pes ni bersama ikan. zasss senangkan.. atau kalau yang suka ada sambal sikit boleh separuh masukkan dalam ikan dan separuh lagi masak sikit dan boleh tabur atas ikan



Masukkan sedikit pes ke atas ikan.Comel tak ikan saya. beli kat Tesco je. Hari tu malas nak ke pasar.Hehehe padahal pasar lagi dekat dgn rumah compare dengan Tesco..hohohoo




Gaul ye puan-puan sehingga rata dan pes kena pada semua ikan ok.. 

Lepas itu, masukkan ke dalam tempat membakar atau oven atau tempat bakar kayu arang.. ikut keselesaan masing-masing la ye :)


Saya menggunakan ini..Rahsia kesedapan ikan bakar ni. Hadiah dari mak yang pertama kalinya nak rasmi setelah berhabuk duduk dalam kotak je. Maap mak :)


Beberapa minit kemudian dan hasil usaha gigih mama Arreessa ni...maka

.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaaaaaaaaaa...


Ikan Talapia Bakar Sambal.

Rupa tak berapa cantik tapi rasanya...wallahhhh sehingga menjilat jari. Sedappp..makan ratah macam je.




Resepi ni untuk mereka yang malas ( saya ler tu ), nak jimat masa ye.. Sebenarnya lagi best kalau pes tu buat sendiri.

Next time kita buat resepi sendiri pulak ye.



Yummy :)



Love
Ainul Mustafa







LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments