Ovarian Cyst

Friday, October 14, 2011

Baru-baru Ainul mendapat berita my best friend Anid pregnant.Alhamdulillah tertambah lagi umat Nabi Muhammad ke dunia ini..dan sedikit berita yang mengejutkan yang Anid ada cyst. Tahu ada cyst pun masa scan pregnancy. Ainul dapat tahu je terus call dia. Gembira bercampur sedih.Anid pun macam tu. Dia risau.Baby dah 3bulan setengah.dah mula nampak tangan kaki.bergerak..Ainul faham perasaan tu. Indah sangat melihat tangan kecil itu. 17hb ni doctor putuskan untuk operate buang cyst.Cyst memang kena buang sebab dah lebih 5cm.






Apa itu cyst ??



Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.
Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.
Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah.

Petikan dari SINI

Penjelasan lanjut boleh baca dari Blog Dr Zaidi. banyak informasi..



Cyst perlu dibedah sekiranya dah lebih dari 5cm.Ditakuti pecah,berdarah atau berpintal..

sapa-sapa yang ada pengalaman harap dapat la share ye.Semoga menjadi kekuatan & semangat buat Anid ")


**Anid,

Don't worry ye..InsyaALLAH takde apa-apa.Ainul & Arreessa sentiasa doakan ko & baby selamat.InsyaALLAH hujung bulan ni kita jumpa ye.





LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments