Kelebihan Dan Keburukan bekerja dengan lelaki

Friday, July 01, 2011


Sedikit ilmu yang ingin dikongsi bersama. Kepada adik-adik yang berminat dalam kerjaya teknikal, engineering ni meh sini akak enol nak share pengalaman 3 tahun bekerja dengan lelaki.hohohoo..

Boleh dikatakan 90% perkerja dalam sektor teknikal / engineering adalah lelaki. Tapi wanita pun dah ramai. Cuma bila perempuan adalah engineer maka technician selalunya lelaki. Kontraktor @ vendor juga majoritynya lelaki.

Macam keje ainul as a project enginner. Selalu terlibat dengan projek-projek yang melibatkan krontraktor/ vendor. Staff ainul pun sumenya lelaki.. Jadi kena prepare la untuk bekerjasama dengan lelaki.hihihihi..

Apa kebaikan bekerja dengan diaorg??

  1. Tenaga. Tau la kata tenaga lelaki lagi kuat,so bab2 panjat memanjat serahkan pada mereka.tapi kita pun kena buat.baru tau keje tu mcmmmana.cuba takde la over sangat.buat setakat yang mampu.
  2. Makan...kalau buat keje dgn lelaki, mereka yang akan keluarkan duit.betul tak tipu.pengalaman ainul outstation sebulan diutara. Sebulan vendor tu belanja.hehehhe..jimat betul duit ainul tau..
  3. Tumpang kete...kalau kuar site selalu tumpang kete staff. So ada can la nk tido.selamba je kan.tapi ni jarang la.kalau kuar dekat2 area klang valley berani la buat.huhuhu

 

Apa yang tak best???

  1. Nak kena arah itu ini..tu yang susah.lelaki ni ego sikit kan.hehhee maap abang-abang sekalian..so nk mengarah je tak best jgk walaupun kita ni bos. Ayat nk mengarah harus halus & sopan ")
  2. Bab makan ni kena la ikut taste orang yang nak belanja kan.melainkan lah dia tanya kita nk makan apa & ikut je kemahuan kita. Sebulan ainul outstation sebulan ainul makan mamak sebab vendor tu india.Ainul ni tak cerewet.sume ainul telan...
  3. Kalau tumpang kete ni make sure la jgn sampai malam.kang berdua-duaan kena cekup pulak.dan kepada pasangan anda yang kuat cerewet tu mungkin susah skt...
Nak bekerja dengan lelaki ni, pastikan mak ayah korang @ husbnad korang faham. Kita bukan nak menggatal tetapi sumenyer pasal keje.Alhamdulillah husband ainul very sporting.Ainul pun kena la pandai-pandai jaga dirikan.lagi-lagi bila dah bergelar isteri &mak orang.setiap kali vendor ajak makan, ainul mesti call husband dulu.minta izin dulu.bukan apa takut nanti ada orang nampak kata kita keluar dengan lelaki lain pulakkan..parah!!

Kepada adik-adik yang bercita-cita nak jadi jurutera/ engineer...teruskan perjuangan anda.keje ni best & mencabar..

Good luck ")


 


 


 

LAGI ARTIKEL MENARIK

2 comments

  1. hahah..setuju dgn statement hang

    ReplyDelete
  2. nampaknye kita mempunyai pgalamn yg hmpr sama...
    ade satu yg xbest yg ainul lupa... bab2 workpaper..conpem kita yg kne bt...

    ReplyDelete