Colic @ tersedak susu

Saturday, May 14, 2011

Selalu kita terdengar atau terbaca pasal baby meninggal pasal tersedak susu kan. sangat la menakutkan terutama baby yang baru lahir.


Arreessa dulu pun boleh dikategorikan baby yang senang tersedak.Mungkin sebab Arreessa kecik, aliran susu agak laju. Masa dalam pantang, setiap kali menyusu mesti dia akan tersedak.Pernah sekali sampai terkeluar susu dari hidung.Ya ALLAH takut sangat. Mak ainul siap pesan, malam-malam jangan tidur lena sangat.takut Arreessa tersedak.sebab walaupun setiap kali lepas minum susu ainul " brup" kan dia tapi dalam setengah jam lepas tu pun dia boleh tersedak.

Awal-awal pantang mak tidur sekali la.So mak yang uruskan Arreessa.Ainul still bangun tapi tukang tengok je. lama-lama sian pulak kat mak.So ainul suruh mak tidur kt bilik dia.Mula-mula dia tak yakin.1st time nak jadi mak la katakan ainul ni.banyak la benda yang tak tau.2,3 hari tu dia bangun & pergi ke bilik ainul setiap kali debgar Arreessa nangis.Lepas tu Ainul settlekan sendiri.

Serius...ainul memang tidur -tidur ayam je sepanjang pantang.Takut Arreessa tersedak.Kejap-kejap bangun.check dia bernafas ke tak.tak pun usik-usik dia sikit bagi dia bergerak.kalau siang boleh la qada tidur.hehehehe sebab mak ada.tu pun kejap je la. Arreessa kuat menyusu. Setiap 2jam selama 30 minit.kekadang sejam menyusu.penat!!

Sekarang bila dah besar ni, Alhamdulillah jarang dia tersedak.Namun begitu kena sentiasa monitor jugakkan. Risau tetap ada.


LAGI ARTIKEL MENARIK

2 comments

  1. patutlaa badan sedap..kuat menyusu si kecik nie...huhu..

    ReplyDelete
  2. mmg kn dalam pantang bby kte pun ssll tesedak..byk kali gak kua ikut idung..takut mase tuh jgn ckp..pes time tgk die mcm tuh, smpi nanges kte dibwatnye..tp skang da 3 bln lebeh..alhamdulillah..da x penah tesedak lg =)

    ReplyDelete