walker bahaya untuk bayi anda...betul ke???

Sunday, April 10, 2011

baru ainul tau yang walker ni tak bagus untuk baby.huhuhuu..baru je beli walker utk Arreessa. ainul dapat tau pun from group KIM..

klik utk gambaran lebih jelas


Ainul pun ada bertanya pada pakar kana-kanak Dr Zarin Zain kat FB..ni jawapan beliau..


ainul rasa kalau baby kita naik walker jgn tinggalkan dia sendirian.Kena kena monitor.takut kang berbalik ke walker tu.

kawan-kawan mcmmana???

LAGI ARTIKEL MENARIK

11 comments

  1. better xyah gune ainul. naurah dulu kite x belikan pon walker. tp FIL belikan. naurah naik boleh dikira bbrp kali since dia pon mcm tak berminat sgt ddk dlm tue. dia lebih suke panjat tangga jer T_T huk huk

    bdk klu kite biar dia membesar scr natural, rasanya lebih bagus. maybe salah 1 faktor anak blh jalan cepat. naurah eventho kecik jer, 11 months da blh jalan. kire cepat la tue kan since bdk2 kkdg 1 year+ pn ada blm blh jln. so go for natural way!! =)

    ReplyDelete
  2. ye ke ainul...memang pernah dengar jugak...tapi ye lah...rasa macam perlu...maybe kita kene closely monitor bila letak baby dalam walker kan..kan.. :)

    ReplyDelete
  3. kite mmg xpki walker utk imaan. byk artikel ada psl efek kalo accident. dari segi perkembangan baby pun sama, some doc kata ada efek terutama kalo kaki baby xsmpi jejak lantai. tak elok utk saraf.

    ada org kata pki walker nanti anak cepat jln, tp boleh jadi lmbt jln jugak kalo baby dh too depend on walker tu. dia xbelajar dgn natural.

    apa apa pun ikut masing2 lah kan. :)

    ReplyDelete
  4. pernah dgr juga pasal ni.. adik2 ipar sy dah belikan walker utk anak buah dia ni wlpon umur dia baru je sebulan.. hehe

    ReplyDelete
  5. ooo walker ye... ntah kenapa tetiba akk blank kejap. akak pun ada dgr yg penggunaan walker tak digalakkan sebab bahaya kalau terbalik dan lagi satu baby x learn naturally dlm proses tumbesarannya. tp since Dr tu kata x membantutkan... akak rasa elok kita elakkan dulu walker nih... bg akak lg elok dia golek2 je kat atas tilam tuh....

    ReplyDelete
  6. iza pon penah dgr nurse ckp ms check up bulanan adrian ritu...walker x digalakkan...adrian da nk msuk 7 bln tp x penah naik walker pon...abah dia ckp biar dia besar ikut step by step...jgn paksa² kunun² boley bg anak jln cpt...depends la pd kita kn...
    tp wat ms ni iza biar je adrian golek² atas tilam...dia hepi je....hihihi!!

    ReplyDelete
  7. dina mmg x berkenan kat walker dari awal sbb rasa bahaya kat baby..memandangkan baby just need to kuis2 kaki sikit and the walker terus glide laju giler..so, i opt for activity station (sama macam walker but stationary) dan door bouncer...bouncer do helps in strengthen ur baby legs..=)

    ReplyDelete
  8. sya pun dok berteka teki selama nih...
    yelah..risau jugak...

    ReplyDelete
  9. Anak2 semua guna walker dulu...tapi guna masa depan mata aje...alhamdulillah takde apa-apa kes...citer lama...anak2 dah sekolah semua hihi....

    ReplyDelete
  10. anak2 saya sebelum ni 3 orang mmg pakai walker..alhamdulillah so far ok..kit emesti la pantau mereka..dan tiada isu anak lambat jalan pulak..2 org anak saya jalan sebelum umur setahun

    yg no 4 ni pon plannya nak pakai walker gak sbb senang die nak kejar2 abg dan kakak die ehehe

    ReplyDelete
  11. tq sume...

    ainul dah beli walker utk arreessa.huhu..Arreessa sgt suke naik walker.tp ainul akan sentiasa monitor la dia.kalau pakai pun kt tingkat bwh je.

    ReplyDelete