Arreessa & stok EBM

Thursday, January 27, 2011

Alhamdulillah anak dara cheq sudah 3bulan.Next week masuk 4bln.Syukur masih lagi full breastfeeding.Nak share dg kawan-kawan kisah suke duka dalam breastfeeding ni..

Stok EBM ainul mmg dr mula tak banyak pun.jeles dengan orang lain sampai beratus-ratus.huhuhuuu..siap beli deep freezer. Stok ainul ...huhuhu sedey!!!

Tapi tu la rezeki utk arreessa....Mula-mula stok yang sikit tapi sentiasa cukup sebab sentiasa berganti.Ada suatu masa, ainul demam. Demam yg agak teru.mmg pengsan 2 hari.so takde cari lain terpaksa la bagi stok ebm yang ada. Terus stok abis. So bila demam dh ok, konon-konon nak sambung la buat stok.Tp macam-macam dugaan yang terjadi..

ainul penah bagi kt MIL stok susu 7.5oz je.sedangkan arreessa minum at least 15oz.time tu tawakal je.Siap bagtu MIL kalo tak cukup call.ainul curi-curi balik.tp jauh gak dr KL ke Shah Alam.Tp demi anak tersayang akan kuredah juaaa.....Tghhari tu MIL call bgtau yg stok tinggal 1 je.tu pun sikit.takut tak cukup nak tggu sampai ptg.kat umah ainul ada 2 botol 2.5oz je.so MIL p umah ainul p ambik 2 lg stok.Ainul nenges time tu sbb stok ada 2 je.kat opis pulak pump pump susu taknak kuar.plg banyak pun 1oz je.tertekan+stress+tension..semualah ada........................

Balik tu, ainul tanya MIL cukup tak susu.MIL cakap arreessa tido je.so 2 stok ebm yg mil ambik tu tak usik pun.syukur!!!! simpan utk esok :)

kisah yg lain plak..

Stok susu ada lagi 2.5x6 je dlm fridge.hari tu hr Rabu.so tak cukup utk sampai hr jumaat.kt opis pulun la pump.Tp disebabkan kebizian yang melampau , dapat pump 2 kali je..so dpt 5oz je.mmg la tak cukup untuk sampai hr jumaat..tetiba dpt call from MIL yang esok hr khamis dia tak dpt nk jaga arreessa sbb ada hal.so esoknyer ainul terpaksa EL utk jaga arreessa.hehehehe dapat jimat stok utk hr jumaat :)

betul la orang cakap, rezeki susu ni datang dari ALLAH..walaupun sikit tapi mengenyangkan anak kita.Allah akan sentiasa bantu kita kalau kita pun sentiasa berusaha untuk bantu diri sendiri.Thank u ALLAH :)

Oh ya...nanti kita sambung cite breastfeeding + supplement shaklee SET B pulak

Adios :)

LAGI ARTIKEL MENARIK

4 comments

  1. niat yang baik, Insyallah di permudah =)

    ReplyDelete
  2. ainul,sesungguhnya Dia yang lebih tahu tentang segalanya,yelah pasal susu pun,ada sebabnya kenapa mcm tu dan macam ni,maka berusahalah lagi ye dear~..insyAllah everything will be back normal..pray for you dear..

    ReplyDelete
  3. mrs nageb:tq khaleelah..insyaAllah akan berusaha selagi mampu.good luck utk awak jgk

    ReplyDelete