Mari berpantang

Sunday, November 07, 2010

Arreessa sudah 1bulan & mama arreessa sudah 30hari berpantang.Alhamdulillah berjaya berpantang tanpa sebarang apa-apa masalah. Pantang czer sama je macam pantang bersalin normal.meh nk share cite pengalaman berpantang ni..
Sepanjang 3hari kt hospital tak le pantang sgt.yelah kt hospital diaorg akan bagi kita makan makanan yang berkhasiat. Cuma bila czer, makanan tu jenis yang lembut je la yakni yang mudah hadam.takut sembelit.
Balik je rumah, my mum masakkan sup ikan haruan.macam yg korang sume tau ikan haruan akan bagi luka cepat sembuh.sepanjang 2 minggu makan ikan haruan je.ikan haruan sup, kadang2 goreng dgn bawang & lada hitam.sayur lak sayur sawi, carrot.kdg2 pegaga.pegaga ni buat tambah susu.makan je terus terbukti khasiatnyer.tu yang ainul sampai bengkak susu.yang tak best makan pegaga mentah2 tanpa sambal belacan.huhuuhuuu kureng la nikmatnyer.hikhhik..
Dah masuk minggu ke 3 & 4 ni, my mum masakan mcm2. Ayam grg,ayam masak kicap, ikan bawal la.so takde la menu yg sama je kan. Oh ya, kalo bekfes lak ainul makan roti & oat je.kdg2 susu, milo @ kopi.tu je la menu smpi skrg J.. the adalah dilarang sama sekali sbb nanti angin L..ckp psl angin ni, bukan sume sayur blh mkn takot angin kata org tua.entah la betoi ke tak..so ainul elakkan mkn kobis, peria,kentang dll la..
Masa pantang ni ainul mmg minum banyak air especially air suam.sbb minum air banyak br la tak sembelit & susu banyak.tak takot bentan ke? So far my sister 2 kali bersalin pun minum air banyak, ok je.ainul pun setakat ni ok je.
Sepanjang berpantang ni ainul takde sembelit sume.lancar je proses pembuangan.bukan psl minum air byk je, ainul ada minum ubat duphalac yg diberi oleh DEMC. Ubat ni untuk lembutkan najis.kat farmasi pun ada jual.selain tu ainul makan NR.pada kwn2 yg ada masalah sembelit tu try la ye.mana la tau berkesan..
Bertungku satu kewajipan masa berpantang okey. Ainul stat bertungku dr kuar je dr OT.lps je ubat bius abis, rahim kita kan mengecut.time tu sakit la ya amat.nak patah pinggang.maybe contraction lg sakit kan.tp ni pun sakit.huhuhuu..menggigil pegang hubby smbl tahan sakit.time tu kitaorg cuba praktis breathing technique yg belajar kt antenatal class..It’s helps a lot to reduce the pain. Mind set pun penting.wlpun sakit ainul dgn hubby siap main game, borak2.so our brain tak le focus pd sakit je kan..so ptg tu my MIL minta kt nurse hot water bag.ainul guna tu buat tungku perut.lama-lama sakit makin kurang & perut pun senang kempis.Sepanjang 3 hari kt hospital ainul tak putus bertungku guna water bag tu.Balik je umah, bertungku guna batu pulak.mmg best la bertungku sbb panas & badan rasa sedap je.
Ramai yg ckp kalo czer takleh bengkung.Tp my gynea Dr Zamri mmg suruh bengkung sbb bengkung tu akan buat kita senang nk batuk , bersin sume.so jgn takut2 nk berbengkung  Korang boleh beli bengkung moden khas utk org czer tp ainul guna yg biasa je.yg banyak tali, kena lilit dr perut ke paha.best.nk batuk,bersin & gelak pun  tak sakit…skrg ni maleh skt nk berbengkung.hihihiihi  harus la kena bebel dgn  mak J

Lagi 14 hari sesi pantang larang akan berakhir.tp my mum dh sound yg pantang ni kena buat sampai 100 hari.hihihihii nanti blk umah sendiri mcm rajin je nk buatkan J..kena jaga makan sbb takot areessa kembung perut. Setakat ni arreessa belum penah kembung perut, ruam susu ke.Arreessa mmg sennag dijaga. Cuma kadang2 dia buat perangai skt time nk tido @ minum susu.biasala kan nk manja2..
Ok Selamat berpantang semua ye J

LAGI ARTIKEL MENARIK

8 comments

  1. Bestnya ainul punya berpantang momment,I mcm mcm pantang larang,sbb berpantang ngan nenek :D.
    Suka dengar arreessa sihat walafiat..good girl :)

    ReplyDelete
  2. mrs nageb: biasa la org tua.mak ainul pun kdg2 membebel gak sbb ainul degil.hihihihii..takpe 44hari je kan.arreessa makin tembam :)

    ReplyDelete
  3. lebih mudah bertungku menggunakan tungku elektrik. info tentang tungku elektrik di SIHAT SELALU - Tungku Elektrik

    ReplyDelete
  4. best kn bertungku.tapi tu la, kdg2 dtg gak mood malas :p anyway,one more week to go.then, FREEDOM!

    ReplyDelete
  5. hunny: ye 1week to go!!!! pastu merdeka :)

    ReplyDelete
  6. nk tanya lah.. pakai bengkung biasa time czer macam mana erk??.. mmg ader bengkung tuk czer tu kan.. tapi mahal lah pulak harganya..

    kalau pakai yg biasa tu tak sakit ker??.. pastu luka tak terbuka ker??..

    thank ;D

    ReplyDelete
  7. love:so glad u asked! bengkung tu ainul beli brand bodycare.murah je.tp dia yg byk2 tali tu.mcm tali kasut.so far alhamdulillah luka ok.tak sakit.nk batuk pun senang.luka czer tu bernanah kalo kita tak keringkan betul2 lps mandi. don't worry la.jgn lupa bertungku.setakat ni takde la sakit ke apa ke.naik kete lps kuar hospital pun takde sakit sume.good luck ye

    ReplyDelete
  8. ohw begitu.. thank erk..
    takderlah bukan aper kan bik prepare dr awal takut kena czer lak saat2 akhir so dh ader info senang sket..

    thankssssssss ;D

    ReplyDelete