Updated : Checklist for baby & mama

Tuesday, August 03, 2010

Baru nak update list barang-barang baby & mama baby..

For Baby
1. Baju - long sleeve
- short sleeve
2. Seluar – panjang 
- pendek 
3. Barut (kalau boleh barut tali cam org dulu2 tu)- done.ambik yg kakak punya.dia ckp baby pakai 2bln pertama je. jgn membazir.hihihi
4. Napkin utk bedung (min. 4 helai)- mak suruh beli 1 pek cukup.kakak ckp anakku bgs..
5. Mitten n booties (at least 5 set)- kakak pesan beli sikit je utk new born.
6. Tuala kecik utk lap mulut- ini kena byk skt.sbb takkan nk bsh selalu kan.baby cepat muntahkan blk susu.
7. Baby lotion - pureen , johnson & johnson ke Buds yg okey????
8. Baby oil- sama kes mcm baby oil
9. Minyak yu yee cap limau (atau minyak panas lain utk elak kembung)
10. Sikat bulu lembut
11. Baby wipes - nak beli masa pureen warehouse nanti.hihihi
12. Bedak baby - ada dgr kt tv,paed ckp no need bedak.sbb habuk bedak blh masuk ke paru2 baby.tgh confuse nk beli ke tak.huhuhhu
13. Bekas bedak baby (bulat yg ada skali span bedak- perlu ke????
14. Baby bath / baby shampoo- pureen , johnson & johnson ke Buds yg okey????
15. Bottle drying stand- my sis ckp no need sbb leceh.maybe KIV dl kot.tgk nanti mcmmana
16. Bottle - done; MEDELA
17. Extra putting susu
18. Teat brush
19. Pampers- nak beli CD la..tgh mensurvey skrg. plan nk beli Lunatots..
20. Basin mandi- my sis ckp tak perlu.kalau nk beli beli yg kecik je.
21. Baby bath towel- ni pun perlu beli byk.
22. Selimut- plan 2 helai ..cukup kot..
23. Cotsheet (alas lps mandi)- Done. H&M from Russia.from my sister yg blajo kt sana.sgt comelll
24. Tilam / bantal kepala / bantal peluk
25. Bedding set
26. Bakul besar utk letak brg2 baby (e.g. botol susu, susu, pampers, termos, etc.)
27. Bakul kecik utk brg lps mandi (e.q. lotion, bedak, vicks, etc.)
29. stroller - dah abis pantang baru nk beli.nk beli 2 in 1.sekali dgn car seat.jimat skt.
30. Baby sling.

For mum:
1. Set lps bersalin - c/w bengkung- bengkung sudah ada. Plan nk beli NR. 
2. Maternity pad- brand apa yg bgs? kalau pakai yg herba ok tak????
5. Nursing Bra- 1 month b4 due br beli.ni pakar laktasi yg bgtau.
6. Breast pad- my sister ckp tak perlu.
7. Breast pump- DONE; MEDELA SWING...
8.Nursing Cover


oh tidak!!!! banyak lagi yang tak beli. Weekend ni nak p terjah Pureen Warehouse.Beli apa-apa yg patut. Gender baby pun blm tau.huhuhuhuhu!!!!!


**** sudah 28 minggu = 7 bln.2 months to go!!!! tak sabo nk peluk cium dia.tiap2 mlm sblm tido borak2 dgn dia.dia mesti bg reaction.sejuk hati mama :)

LAGI ARTIKEL MENARIK

7 comments

  1. thanks for sharing. i pun tgh terpikir nk wat checklist baby. thanks yer!

    ReplyDelete
  2. jiha perlukan breast pad tu.. beli yang disposable... sebab susu meleleh nanti bra basah n masyemm hhehehe

    ReplyDelete
  3. Mrs aisheiteru: copy la list ni kalau nak.

    Jiha: kakak ainul dh offer breast pad avent.dia dpt free.nanti ainul pk kan. TQ jiha

    ReplyDelete
  4. Salam & hi Ainul :)

    Baby napkin tu mcm2 leh guna. Selain wat bedung, leh gak lap2 muntah baby or sewaktu dengannya. Nad beli Pureen punya sbb kawan ckp Pureen nye lg besar dr Anakku nyer. Terpulanglah pada Ainul :D

    Mittens & booties better beli jugak yg lubang2 sbb tgn/kaki baby berpeluh nnt. Ni mak mentua yg nasihatkan hehe.

    Baby toiletries (baby bath, shampoo, lotion, baby oil, etc) tu terpulang la nk beli jenis apa. Better beli 1 set yg kecik dulu (travel pack) sbb kita xtau baby kita seswai dengan brand mana lg. Ni berdasarkan pengalaman kawan2 :D

    ReplyDelete
  5. salam,

    nak try CD Coolababy?tgh promosi CD Coolababy 1 pc=RM25..sila ke blog akak ye klu berminat :)

    ReplyDelete
  6. Nad. TQ so much for that tips.kakak kita tak penah guna pureen sbb tu tak tau.nak beli la wekend ni pureen warehouse.member opis pun ckp toiletries beli yg travel kit nye.sbb dia beli yg beso tak abis2.hihihii

    kak Ina: nanti saya singgah ye. tq :)

    ReplyDelete