Antenatal Check up

Tuesday, August 17, 2010

Hari ni pagi-pagi saya dgn hubby p kk shah alam.baru terkedek-kedek nak buka buku merah.tu pun hasil bebelan kawan-kawan.yelah anak 1st.takut mcm2 risiko.so p private & gomen sekali.
Kol 8 pgi sampai.konon-konon org plg awal, sekali bila sampai dah penuh kereta parking sampai ke tepi jalan.nasib baik senang jumpa parking.
Masuk je dalam kk tu, masyaALLAH ramai nyer orang.kol bp la diaorg datang ni.Tawakal je la.bgtau bos masuk lewat je hari ni. saya igt kejap je mcm private, tak sangka lama jugak check up kt gomen ni.banyak kaunter kena p.akhirnya kita orang terpaksa lah minta EL hari ni.huhuhuu

kaunter 1
Daftar utk buka buku merah.kena bawa
1. IC
2. Bil elektrik( sbb nk confirmkan alamat)
3.kad check up kt private @ gambar scan baby

lama jgk la nk tggu no saya dipanggil.sabo!!!

Kaunter 2
akhirnya no bertuah saya dipanggil.Ambik berat & tinggi. berat turun 1 kg.hihihii gara-gara pose.nasib baik nurse tu tak bising :)

Kaunter 3
Kat sini, nurse tu tanya umah kt mana. puas la explain.sbb nanti lps deliver, diaorg nk dtg umah.so senang la kalau tau umah. sume detail psl sejarah penyakit, bila last peot, bila kali pertama period, tarikh kawen.macam-macam la.tp nurse tu ramah.baik sgt. nurse ambik blood pressure. Alhamdulillah normal sbb saya ada background family darah tinggi. syukur !!

kaunter 4
kt sini kena ambik darah utk test HIV.ingat HIV ambik masa nk kawen je.peknen pun kena. result...................mesti la -ve kan.berdebar nk tau result.buat apa nak takot kalo tak penah buat benda2 tak senonoh tu.kan....kannn..settle for HIV

kaunter 5
kena ambik urine test..

Kaunter6
masuk bilik.ingat dah jumpa doc.rupenyer blm lg.jumpa nurse lagi.soklan yg sama dia tanya bila last period, berat sblm peknen. time tu tetiba dia suruh buka tali bra & baring atas katil.dlm hati "hah!! nak buat apa buka tali bra "..berdebar giler.apa yg nurse ni nk buat.dia nak check breast sebenonyer.dia tekan2 breast.hihhiiihi saya sangat segan time tu.malu..malu.. dia tanya selalu tak check payudara slps period.hehehehhe saya adalah ada la jugak.** tu pun kalo igt & rajin ***
lepas tu nurse ambik tali pengukur, ukur la perut saya yg chomel ni & ambik 1 alat apa entah. terdengar sound heartbeat baby.heartbeat normal.syukur Alhamdulillah...
lps tu nurse bgtau yang Hb saya rendah. Hb = 9. kategori sgt rendah.normal mesti 11 ke atas.nurse tu explain skt bila Hb kita rendah ada 5 risiko akan berlaku
1. perkembangan baby kan terbantuk sbb oksigen tak cukup ke otak
2. baby blh lahir premature
3.berat baby kurang dr 2.5kg
4. kita akan tumpah darah
5. baby blh mati dlm kandungan

time dengar tu, rasa luluh hati.air mata dah bergelinang tp tahan je sbb taknak nangis depan nurse tu. dia pesan jgn minum teh, kopi, nescafe.byk mkn bayam, kerang, hati, daging. kerang rebus jgn kerang bakar.kafein dlm teh, kopi akan serah ion , that's why Hb rendah.sob..sob..

sementara nak tunggu ke kaunter seterusnya, saya nangis kt hubby. risau sangat.kesian kt anak saya.nak dia sihat.huhuhuhuu...' sayang , maafkan mama"....

kaunter7
akhirnya masuk berjumpa doc. Doc double check kedudukan baby.Doc ada bgtau nk minum teh, kopi sume blh tp jgn lps tu makan obimin terus. patut la kan.lps sahur , minum teh & mkn obimin.huhhuu salah saya lagi la kan...

Kaunter8
kena cucuk lagi. kali ni kena injek tetanus @ kancing gigi. mula2 takut takut jarumnyer tp tak sakit pun.hihihi

kaunter 9
hampir selesai. ke kaunter pendaftaran balik utk confirmkan masa check up seterusnya.

kaunter10
finally, ke farmasi ambik ubat. doc bg 2 jenis ubat.obimin & iron.


Balik!!!!!!!!!!!!!

banyakkan kaunter kena p.fuhhh!!! sian hubby sampai tertido dia.dah la husband tak leh masuk.kalau tau suruh dia blk umah je.bila dh siap br dtg ambik saya.lgpun umah dgn kk tu dokat je.

apapun p check up kt gomen not bad.thumbs up to kk gomen shah alam :)

**** lps ni kena control minum teh sume.minum soya & jus buahan je.next check up mesti kena make sure Hb naik wlpun skt...*****

LAGI ARTIKEL MENARIK

14 comments

  1. ainul : i pun lagi suka check up kat kerajaan,sbb i pernah pegi check kat private gak,berbeza gila.so,i teruskan check up kat kerajaan aje,tambah2 simple dan senang aje kat KK depan opis i nih..hehe

    BTW,nurse ada pesan kat i arituh,kalau makan makanan yang tambah darah ni,elok sekalikan dengan makanan yang ada vit c or amik vit c,sebb vit c akan bantu penyerapan zat2 tambah darah kat badan kita nih :).
    Nurse tuh pun pesan,makan vitamain or ubatan2 yang derang bagi tuh hanya boleh dimakan dengan air kosong or jus sahaja..so selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  2. mmg x larat kalau pegi check up kat KK..dina pergi sekali jer..masa wat buku merah, bulan ke 2 dulu..pastu pergi private jer..hehehe

    ReplyDelete
  3. Ainul, yg leh dengar heartbeat baby tu alat dia nama dia doppler. Hehe.

    Banyaknye kaunter. Mungkin sbb kat bandar kot. Kat tempat Nad xbyk smpi gitu. Hehe. And husband boleh je masuk. Tapi husband Nad x penah pegi pun kecuali masa nak daftar je. Sebab dia keje :D

    ReplyDelete
  4. uhu...sama la kite ainul...hb low...akak lagikla...aritu dr 11 turun jd 10.7 then trun jd 10...so upset sampai kan doc pujuk takdek apelaa...hehehe....ummm skang amik KK suh amik 2 bijik iron tablet...p rasa nya ya ampunnn.....hehehe...dun worry dear, sume pasti ok...

    ReplyDelete
  5. Mrs Nageb: TQVM 4 that advice.p buat buku merah just precaution je.tp nk deliver kt private.haha company cover.masa ni la nk abih kan duit company :)

    deena: mmg penat.tp janji ada.apa2 hal nanti senangkan.takut bila ada problem ke private akan tolak ke gomen.huhuhuu

    nad; kt shah alam takde hospital gomen.ada kk 1 tu je.doctor pun terpaksa share 1 blk 3 org.sian diaorg,tggu 2thn lg br shah alam akan ada hospital gomen.

    inaz: TQ.maybe ainul emo sgt kot.riso yg lebihbila bgtau kakak, dia ckp keturunan kitaorg mmg Hb rendah.skrg dh start mkn iron tu.harap next check up ok la.

    ReplyDelete
  6. Ainul... ni kakak mune nak tanya ni... wajib ke check up kat gov @ bukak kad merah itu? akak check up kat private kad putih... wuwuwuwuuw... aku dah confius ni... can ainul or someone else terangkan?

    ReplyDelete
  7. kak amie: tak wajib pun.ainul pun mula2 check up kt private sbb nk deliver kt sana. buat buku merah ni sbb takut apa2 yg terjadi je.sbb kalau apa2 masalah kt private mcm bekalan darah ke, baby lahir premature ke private kdg2 taknak terima.so diaorg tolak ke gomen.gomen akan terima je kalau takda kad merah tp kalau ada lg bgs. lg senang diaorg nk refer.lg 1 ainul pk nanti dlm pantang ainul pantang kt perlis.perlis takda private hospital.so kena la p kk.tu yg buat utk injek baby nanti.ramai je kwn ainul kt opis ni tak p gomen pun.terus p private sbb company ada klinik panel & cover maternity kt private. ainul p kk ni just precaution je.anak 1st kan takde pengalaman. so p dua2.rasa confident skt kalau apa2 hal nanti.

    ReplyDelete
  8. ainul..KK mesti kna pegi awal. kalo x lama la nak tunggu.so nxt checkup dtg awal yer...hehe. bagus KK ni sbb dia check ibu & bayi. sbb tu hubby beria sgt soh pg KK.

    aah mmg sedih sgt bila tahu hb rendah. mula2 rasa biasa je. tp bila nurse citer risiko2 tu yg wat kta takut. i pun hb dh makin kurg. nanti bykkan makan bayam, kerang and yg tambah darah tau.

    take care yer :)

    ReplyDelete
  9. Mrs.aisheiteru: TQVM.bila nurse bgtau effect dia rsa risau sgt.mcm2 kita pk.nasib baik la hubby bg semangat.lps ni kena berusaha la naikkan Hb.ainul ada bgtau kakak ainul.dia ckp dia pun mcmtu gak.keturunan kitaorg mmg Hb rendah.Alhamdulillah anak2 sedara lahir sihat wlpun berat < 2.5kg

    ReplyDelete
  10. kenapa tak boleh makan obimin lepas minum teh or kopi? alamak macam pernah buat je huhu

    ReplyDelete
  11. baha: doc ckp sbb bila minum kopi @ teh, caffeine akan akan tarik ion2 dlm obimin tu.so mcm kita mkn obimin takpa apa2 fuction.ainul dl mmg mcm tu.skrg ni tak berani dah.demi baby berkorban la kejap teh & yg pntg nescafe feveretku..

    ReplyDelete
  12. kat KK mg detail check up die.. huhuu...jaga diri tu..

    ReplyDelete