For my "little" one...

Saturday, June 12, 2010

Baru plan nak beli barang utk baby.tu pun mak bising-bising ckp dah 7 bln baru beli.Tp excited la tgk baju-baju baby yang comel tu.ehmmmm....so saya & hubby decide nk beli barang lain selain baju dl.lagipun gender baby pun blm tau.huhuhu.maybe patutu beli botol susu & breast pump dl kot.kena plan betul2 takut nanti budget lari lak.hihihihii


List barang-barang baby & ibu. Info dr sini ,

For Baby
1. Baju - long sleeve
- short sleeve
2. Seluar – panjang 
- pendek 
3. Barut (kalau boleh barut tali cam org dulu2 tu)
4. Napkin utk bedung (min. 4 helai)
5. Mitten n booties (at least 5 set)
6. Tuala kecik utk lap mulut
7. Baby lotion (saya x pakai pun... saje letak dalam list
8. Baby oil
9. Minyak yu yee cap limau (atau minyak panas lain utk elak kembung)
10. Sikat bulu lembut
11. Baby wipes
12. Bedak baby (x penting sangat sbb baby mmg sedia wangi)
13. Bekas bedak baby (bulat yg ada skali span bedak
14. Baby bath / baby shampoo
15. Steamer
16. Bottle drying stand
17. Bottle – small
- medium
18. Extra putting susu
19. Teat brush
20. Termos
21. Bekas air masak
22. Pampers
23. Basin mandi
24. Baby bath towel
25. Selimut
26. Bags and warmer
27. Cotsheet (alas lps mandi)
28. Tilam / bantal kepala / bantal peluk
29. Bedding set
31. Bakul besar utk letak brg2 baby (e.g. botol susu, susu, pampers, termos, etc.)
32. Bakul kecik utk brg lps mandi (e.q. lotion, bedak, vicks, etc.)
33. Bags and warmer
34.baby carrier cot
35. stroller
36. Travelling cot
37. Baby car seat


For mum:
1. Set lps bersalin - c/w bengkung
2. Maternity pad
5. Nursing Bra
6. Breast pad
7. Breast pump



*** ada apa-apa yang kurang lagi tak?????

LAGI ARTIKEL MENARIK

7 comments

  1. breast pump nak beli jenama apa?
    elektrik atau manual?
    ada byk beza tu..

    ReplyDelete
  2. nak beli pump elektrik brand medela..
    tu kwn yg keje doctor yg suggest.ada any suggestion ke???

    ReplyDelete
  3. hehehe mcm dah complete je list tu.. Jiha beli medela swing.. hopefully serasi la nanti.. from testimonial org kata elok =)

    ReplyDelete
  4. yeke Jiha..nanti bgtau la experience guna medela tu ye.

    ReplyDelete
  5. mine beli spectra 3 hr tu..
    silent n best pumping..

    ReplyDelete
  6. hi ainul...salam kenal
    pjgnye list utk baby :),from my xperience,traveling cot/baby cot mcm tak perlu sgt lg,mebbi aft delivery br u shud think to buy or not to buy sbb nt baby akan tido dgn kite since u nak bf ur baby kan.
    utk breastpump,sy gune spectra 3

    i link n folow u :)

    ReplyDelete
  7. thank u anna for ur advice.list tu ambik dr forum je.so tak tau mana plg penting.
    i link & follow u too :)

    ReplyDelete