7 weeks

Sunday, March 07, 2010

 Alhamdulillah, kandungan sudah 7 minggu. Alahan semakin tersa skrg. Pagi-pagi mesti pening & mual. skrg ni sarapan mesti makan sup.dah tak boleh bau benda-benda yang berminyak & bergoreng. Weekend mesti tido je spjg hari.huhuhu rumah sememang nye dah mcm tongkang pecah.basuh bertinbum tak berbasuh.Arghhh malasnye..Nasib baik hubby sangat memahami.Dia yang rajin bantu basuh, sidai & angkat baju. Apa yang saya nak makan, mesti dia akan tunaikan.Malam ni teringin nak makan mee mamak la pulak.Hubby dah kuar p beli.sayang hubby saya :)

Start je hamil ni, saya start la minum susu. sblm pregnant pun dg minum cuma tak kerap je.kalau ingat & rajin minum la.Alhamdulillah setakat ni tiada masalah nak minum susu. Saya beli susu Enfamama. sebelum membeli, confuse jgk nak beli jenama Amnum atau Enfamama. sebelum membeli saya buar research skt. Dari pembacaan dr forum, rata-rata ramai yang suggest Enfamama. Rasanya yang lagi sedap( mungkin ini depend on individu la kot).. Info yang saya peroleh , Anmum ni mempunyai kandungan gula yang tinggi compare dgn Enfamama. Jadi sgt la tidak bagus sbb takut dpt kencing manis nanti. Enfamam chocolate sedap rasanya.cuba lah....Saya akan minum pada tiap2 malam sebelum tidur sbb saya akan mengantuk slps minum susu.Yang bestnye keesokkan harinya alahan saya akan berkurang sikit.Mungkin sbb minum susu sblm tido kot.hihihiii



Saya juga gunakan Pureen Maternity Toothpaste, sebab ubat gigi ini 

  • No Fluoride 
  • No Sodium Lauryl Sulfate 
  • No Saccharin 

Boleh beli kat Guardian @ Watson . Harga RM 7.50 je. Ini adalah penting utk baby kita juga kan..Rasanya macam ubat gigi biasa je.




Untuk rujukan sepanjang kehamilan ini, saya beli buku pregnancy week by week. Ditulis oleh seorg Doc O&G. Banyak info yang kita blh dapat. dalam buku ni ada cite pasal plan before pregnant, pertumbuhan bayi dr minggu ke minggu.siap ada cara tunjuk exercise lagi. exercise yang bersesuai mengikut minggu kandungan kita. sangat la berguna buku ni. Boleh beli kat MPH. Harga dalam RM 64.90 je. Best seller ni tau..

 

LAGI ARTIKEL MENARIK

5 comments

  1. bgs ainul boleh minum susu
    kte dlu, mmg tak lalu nak minum susu. agaknya kene beli yg choc flavour kot.hehehe =)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulilah setakat ni blh la telan lg.harap2 berpanjangan la.cuba la choc nye.sedap!! kdg2 ainul campur dgn milo tp jgn bubuh gula.sedap gak.

    ReplyDelete
  3. tahniah dari akak dah 7 minggu.. jaga diri k..

    ReplyDelete
  4. TQVM kak ina & suzie..minta tnjk ajar ye :)

    ReplyDelete